“Uitsluiting van Rode Duivels voor het EK behoort tot de mogelijkheden”

“Uitsluiting van Rode Duivels voor het EK behoort tot de mogelijkheden”

05-05-2019 07:44 Laatste update: 07:58
20

'Operatie Propere Handen' blijft de gemoederen bezig houden. KV Mechelen is een kort geding gestart en volgens Peter Vandenbempt kan dat in een extreem geval ook gevolgen hebben voor de Rode Duivels.

"Het is eigenlijk verboden volgens de statuten van de Pro League om naar de burgerlijke rechtbank te stappen en dat op straffe van uitsluiting van het profvoetbal”, begint Vandenbempt tegenover Sporza. “Tot nu toe is die maatregel wel nog nooit genomen. Ik heb daar vragen bij. Je schrijft je in in een vereniging en daar hoort bij dat je je schikt naar de tuchtprocedures van die vereniging. Als je lid wil worden van de KBVB dan horen daar een aantal engagementen bij."

In een extreem geval zou de UEFA kunnen beslissen om de Rode Duivels uit te sluiten voor het EK. "Ook de hogere voetbalinstanties, met name UEFA en FIFA, huiveren van individuele clubs die naar de burgerrechtbank stappen. Ook zij zullen dus druk uitoefenen op de KBVB. Die dreigen dan ook met allerlei straffen. In een zeer extreem geval zouden ze kunnen beslissen om de Rode Duivels niet meer te laten deelenemen aan het EK als de KBVB zijn clubs niet onder controle krijgt. Dat behoort tot de mogelijkheden."