'UEFA kan Mechelen weigeren, zelfs als Malinwa in ons land niet bestraft wordt'

'UEFA kan Mechelen weigeren, zelfs als Malinwa in ons land niet bestraft wordt'

03-05-2019 08:17 Laatste update: 08:23
11

KV Mechelen zorgde voor een unicum door de titel in 1B én de Beker van België te winnen. Het is echter nog niet zeker of Malinwa wel Europa in mag. De UEFA volgt de zaak al enige tijd met argusogen, aldus Het Nieuwsblad.

Het kluwen bij de voetbalbond zal trouwens geen invloed hebben op het Europese ticket van Mechelen, want de UEFA kan op eigen houtje beslissen om Malinwa de toegang tot de Europa League te ontzeggen. Zélfs als de Geschillencommissie en later het BAS Mechelen vrijuit laat gaan.

In het verleden bestrafte de UEFA ook al Besiktas. Zij werden op basis van telefoontaps en gesprekken met makelaars geweerd uit het Europese voetbal. 'Besiktas zelf ging wel vrijuit voor de Turkse voetbalbond. Maar de UEFA oordeelde dat deelname van de club uit Istanboel de integriteit van de Europese competities in gevaar zou kunnen brengen', klinkt het.

Financiële domper
'KV Mechelen is op de hoogte van precedenten bij de Europese voetbalbond. Het wapent zich achter de schermen om zich te verweren. Niet-deelname aan de poules van de Europa League zou alleszins een flinke financiële tegenvaller zijn voor Malinwa. De club begroot de inkomsten uit die competitie op zo'n 4 à 5 miljoen', besluit de krant.