Bezem door selectie van Solskjaer: dolle zomer op komst bij Manchester United

Bezem door selectie van Solskjaer: dolle zomer op komst bij Manchester United

02-05-2019 12:30

De grootste en meest populaire club van Engeland staat een ingrijpende transferzomer te wachten. Manchester United beschikt over een povere selectie vol middelmaat, grillige grootverdieners en dertigers die jaren geleden al aan de kant gezet hadden moeten worden. Ole Gunnar Solskjaer, Ed Woodward en de nog aan te stellen technisch directeur krijgen op Old Trafford een monsterklus voor hun kiezen. 

Na het ontslag van José Mourinho, medio december, en de daaropvolgende aanstelling van interim-manager Ole Gunnar Solskjaer leken alle problemen van Manchester United als sneeuw voor de zon verdwenen. Paul Pogba nam The Red Devils bij de hand, ook Romelu Lukaku zat weer lekker in z'n vel en met fris, leuk voetbal werd de ene na de andere tegenstander verslagen. Liefst tien van de eerste elf officiële duels onder de Noorse opvolger van de uitgekotste Mourinho werden gewonnen. Eindbaas Ed Woodward, geen uitblinker gebleken in het aanstellen van managers, besloot niet te wachten tot de zomer en legde Solskjaer snel voor drie seizoenen vast. 

Met het sprookje van Ed en Ole in Manchester gaat het inmiddels van kwaad tot erger. United verloor zeven van z'n laatste tien wedstrijden, werd uit de Champions League en uit de FA Cup geknikkerd en staat zesde in de Premier League. The Red Devils dreigen naast een Champions League-ticket te grijpen en dat zou zowel sportief als financieel een ramp zijn, niet in de laatste plaats omdat United in de zomer grootse transferplannen heeft. Meest succesvolle club uit de Engelse voetbalgeschiedenis of niet: de echte topspelers uit Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje kiezen anno 2019 veel sneller voor een ploeg die wél deelneemt aan het miljardenbal. 


Dat de selectie van ManU op de schop moet, is duidelijk. Het aankoopbeleid van de afgelopen jaren was op z'n zachtst gezegd ongelukkig, met als gevolg dat de club nu over een peperdure, relatief oude spelersgroep beschikt die het op elk denkbaar vlak aflegt tegen Liverpool en Manchester City. Bovendien is de toekomst van onder meer Pogba en David de Gea omringd met vraagtekens. De kans is aanwezig dat zeker zeven à acht bekende gezichten van het toneel verdwijnen. Hoe kan en gaat het United van komend seizoen eruit zien? Een overzicht. 

Keepers
Sergio Romero, voormalig doelman van onder meer AZ, ligt nog tot de zomer van 2021 vast op Old Trafford. De Argentijn kan leven met zijn reserverol. Grote vraag is natuurlijk of De Gea gaat aansturen op een transfer. Volgens Britse media verlangt de Spaanse goalie een astronomisch salaris en is United vooralsnog niet bereid om in te gaan op de wensen van De Gea. Steeds vaker duikt het gerucht op dat Paris Saint-Germain op het vinkentouw zit voor de sluitpost. 

Defensie
Hét zorgenkindje van ManU. De kans is aanwezig dat de club deze zomer afscheid neemt van vier à vijf verdedigers. Het aflopende contract van Antonio Valencia is nog altijd niet verlengd, Louis van Gaal-aankoop Matteo Darmian is overbodig en ook Eric Bailly en Marcos Rojo worden hoogstwaarschijnlijk uitgezwaaid. Victor Lindelöf heeft tijdens zijn eerste twee seizoenen in de Premier League niet weten te overtuigen. Of Timothy Fosu-Mensah een toekomst heeft in Manchester, moet ook nog maar blijken. De jonge Nederlander werd dit seizoen met weinig succes verhuurd aan Fulham. 

Ashley Young, Phil Jones en Chris Smalling behoren inmiddels tot het meubilair op Old Trafford. De laatste twee krijgen, ook na een matig seizoen, waarschijnlijk het voordeel van de twijfel. Het contract van Young (33) loopt in de zomer van 2020 af. Engelse media verwachten dat United bereid is om mee te denken over een afscheid. 


Middenveld
Juan Mata en Ander Herrera zijn zo goed als zeker bezig aan hun laatste weken in Manchester. De verbintenissen van de twee Spanjaarden lopen af. Het Belgische talent Andreas Pereira krijgt waarschijnlijk wél een nieuw contract. Mega-aankoop Fred - voor liefst 55 miljoen euro kwam de Braziiaan in 2018 over van Shakhtar Donetsk - heeft dit seizoen geen beste indruk gemaakt. Onder Mourinho zat Fred veel op de bank en ook Solskjaer acht hem vooralsnog niet goed genoeg voor een vaste basisplaats. 

Hét mysterie van Manchester United is natuurlijk Pogba. De man van 105 miljoen slaagt er al drie seizoenen op rij niet in om constant te presteren. Na een korte opleving onder Solskjaer deelt de Franse vedette inmiddels in de malaise. Roddelkranten uit binnen- en buitenland speculeren al maanden over een vertrek van Pogba (26). Real Madrid en Juventus zouden op hem azen. Mogelijk is United bereid om over een transfer na te denken als die clubs bereid zijn om de hoofdprijs te betalen. 

Aanval
Dat The Red Devils op zoek gaan naar een oplossing voor Alexis Sánchez, ligt voor de hand. De absolute grootverdiener van de club - Sánchez (30) zou een slordige 500.000 euro per week (!) incasseren - is een zielig hoopje mens sinds hij in januari 2018 van Arsenal naar Manchester verkaste. Club en speler staan ongetwijfeld te springen om afscheid van elkaar te nemen. 


Anthony Martial en Jesse Lingard liggen nog voor jaren vast. United is met supertalent Marcus Rashford in gesprek over een nieuw contract. De kans is groot dat de Engelse spits in de zomer zijn handtekening zet. Of de samenwerking met Romelu Lukaku een lang leven is beschoren, is minder zeker. Steeds meer fans vragen zich af of de Rode Duivel wel de juiste spits is voor United. Bij een interessant bod uit Italië of Spanje zou de club kunnen kiezen voor een verkoop. Met de opbrengst van Lukaku (25) kan de selectie op andere posities versterkt worden. 

Verlanglijstje
Dat United tijdens de zomerstop met geld gaat smijten, staat vast. In elke linie is een kwaliteitsimpuls noodzakelijk, wil de recordkampioen van Engeland weer serieus gaan meestrijden om de landstitel. Britse media schrijven dat de club van plan is om op korte termijn een technisch directeur aan te stellen. Hij krijgt zeggenschap over scouting en transfers. In de afgelopen jaren was vooral Woodward verantwoordelijk voor het aankoopbeleid. Dat is geen succes gebleken. Oud-verdediger Rio Ferdinand zou inmiddels al met Woodward gesproken hebben over de functie. Ook first team coach Mike Phelan wordt genoemd als td. 


Mocht De Gea inderdaad verkassen, dan is Jasper Cillessen (FC Barcelona) volgens de Spaanse pers kandidaat om hem op te volgen. Ook Stoke City-goalie Jack Butland wordt regelmatig aan United gelinkt. Toby Alderweireld is een andere naam die al enige tijd rondzingt op Old Trafford. De ervaren Belg kan door een clausule in zijn contract voor 25 miljoen euro vertrekken bij Tottenham Hotspur. Daarnaast heeft ManU een oogje op Kalidou Koulibaly (SSC Napoli) en rechtsbacks Thomas Meunier (Paris Saint-Germain) en Kieran Trippier (Spurs). 

Sportkrant Record pakte deze week groot uit met het nieuws dat United in de zomer op de Portugese toer gaat. Joao Felix (Benfica) and Bruno Fernandes (Sporting Portugal) staan hoog op de verlanglijst. Lyon-preses Jean-Michel Aulas onthulde dat er vanuit Manchester geïnformeerd is naar middenvelder Tanguy Ndombele. Ook rivaal Manchester City wil de Fransman hebben. Gareth Bale (Real Madrid), Nicolas Pépé (Lille), Richarlison (Everton) en Jadon Sancho (Borussia Dortmund) zijn genoemd als potentiële versterkingen voor de voorhoede van Solskjaer.