'Anderlecht geeft de jeugd een kans, maar KAA Gent en STVV scoren slecht'

'Anderlecht geeft de jeugd een kans, maar KAA Gent en STVV scoren slecht'

Gepubliceerd: woensdag 17 april 2019 om 20:45wo 17-04-2019 om 20:45

Het statistiekenbureau CIES heeft berekend in welke competities eigen jeugdproducten de meeste speelkansen krijgen. België hoort daar zeker niet bij. Integendeel: ons land bengelt in de staart.

Er zijn amper vier Europese competities waar eigen talent nog minder kansen krijgt: Cyprus, Portugal, Turkije en Italië. In België gaat amper 6,63 procent van de speelminuten naar spelers die de club zelf heeft opgeleid.

In ons land zijn er zelfs drie ploegen die nul procent halen. STVV, KV Kortrijk en Eupen gaven geen enkele minuut aan een eigen jeugdproduct. Bij de G5 zien we dat vooral KAA Gent achterblijft. Thibault De Smet is de enige jeugdspeler die dit seizoen minuten heeft gemaakt, en dan nog mondjesmaat.

Anderlecht doet het in deze statistieken wél goed. Met 24,67 procent zijn ze de beste ploeg qua doorstroming. Toch gaapt hier een kloof met Nederland, waar topclubs Ajax, PSV, Feyenoord en AZ het allemaal nog een pak beter doen dan Anderlecht.

Inhaalbeweging 
KAA Gent heeft wel een verklaring voor die magere score. "Concurrerende clubs plukken onze talenten op jongere leeftijd weg, maar die tendens willen we in de nabije toekomst doorbreken", aldus sportief manager Peter Verbeke in Sport/Voetbalmagazine. "Een nieuwe wind door het jeugdmanagement en een intensieve
samenwerking met het UGent Performance Center vormen hiervoor de basis."

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws