Anderlecht hoopte op Boskamp of De Mos, maar kreeg een unicum

Anderlecht hoopte op Boskamp of De Mos, maar kreeg een unicum

Gepubliceerd: dinsdag 16 april 2019 om 12:05di 16-04-2019 om 12:05

Laatste update: dinsdag 16 april 2019 om 12:35di 16-04-2019 om 12:35

RSC Anderlecht nam dinsdag afscheid van Fred Rutten. Bij Anderlecht haalde de trainer geen prijs. Rutten zorgt daarmee voor een Nederlands unicum. In de geschiedenis van Anderlecht was Rutten de zesde Nederlandse ooit. Zijn vijf voorgangers wisten telkens minstens één prijs te pakken met Anderlecht.

Hans Croon was de eerste Nederlandse trainer in loondienst van Anderlecht. Ondanks dat hij slechts één seizoen bij Anderlecht actief was, won hij in 1976 met paars-wit de Europa Cup II. In de finale was Anderlecht met 4-2 te sterk voor West Ham United. Ook mocht Croon de Beker van België in de lucht steken.

Haan I succesvol, Haan II niet
Het duurde nadien twintig jaar alvorens Anderlecht weer in zee ging met een Nederlander. Arie Haan nam succesvol over van Paul Van Himst. In 1986 en 1987 veroverde Haan met Anderlecht twee Belgische titels.

In 1997 keerde Haan terug als trainer bij Anderlecht. Hij hield het goed twee maanden vol en mocht na de 6-0 nederlaag tegen Westerlo vertrekken. Paars-wit stond toen stijf onderaan.

Wie aan Nederlanders bij Anderlecht denkt, zegt natuurlijk ook Aad de Mos. Na zijn succesperiode bij KV Mechelen, mocht De Mos de lijnen komen uitzetten bij Anderlecht. Onder de leiding van De Mos pakte Anderlecht in 1991 de landstitel. De Europa Cup II-finale verloor De Mos dan weer tegen Sampdoria in 1990.

Johan Boskamp Mauves Army
Ook Johan Boskamp kende een succesvolle periode bij Anderlecht. Bossie haalde drie jaar op rij de titel met Anderlecht. Ook in de Beker van België en de Supercup was Boskamp midden jaren '90 van de vorige eeuw succesvol. Na een korte afwezigheid nam Boskamp later weer over in Brussel, maar toen bleef het succes uit.

De vijfde en laatste voorganger van Rutten was John Van den Brom. Anderlecht nam hem over van Vitesse. Met de Supercup pakte Van Den Brom meteen een prijs. Ook hielp hij Anderlecht aan zijn debuutjaar in Brussel aan de landstitel in 2013. Het seizoen daarna werd Van den Brom al snel bedankt voor bewezen diensten.

Lees ook: Twitter gaat los na ontslag van Rutten bij RSCA : 'Leko wist al wat hij ging doen'

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Poll

Wie moet Rutten opvolgen?

(1188 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws