Vertenten en Delferière moeten niet hopen: 'Ze kunnen geen wedstrijd meer fluiten'

Vertenten en Delferière moeten niet hopen: 'Ze kunnen geen wedstrijd meer fluiten'

05-04-2019 20:12 Laatste update: 20:17
10

Midden oktober barstte de bom in het Belgische voetbal los met operatie Propere Handen. Scheidsrechters Bart Vertenten en Sébastien Delferière werden daardoor ook op non-actief gezet. Er werd al gevraagd naar een terugkeer, maar die lijkt er niet aan te gaan komen.

Het duo zou te dicht bij spelersmakelaar Dejan Veljkovic hebben gestaan en werd daarom door scheidsrechtersbaas Johan Verbist op non-actief gezet. Hij gelooft ook niet dat ze ooit op het hoogste niveau zullen terugkeren.

"Neen, ik denk niet dat ze nog een wedstrijd kunnen fluiten", antwoordt scheidsrechtersbaas Johan Verbist bij Sporza. "Vooral vanwege de integriteit. Als scheidsrechter ben je neutraal. Je moet afstand houden van de mensen, omdat je belangrijke beslissingen moet nemen. En hoe dichter je bij een persoon staat, hoe moeilijker het is om iets in zijn nadeel te beslissen", zegt hij.

Daar gaat Tim Pots, momenteel VAR, mee akkoord. "Ik vrees dat het niet meer mogelijk zal zijn. Tegenwoordig wordt de publieke opinie veel sneller gevormd dan het oordeel van een rechter. Of ze nu schuldig of onschuldig zijn", geeft hij aan.