“Vlap is technisch en tactisch sterk, maar Ajax en PSV passen voor hem”

“Vlap is technisch en tactisch sterk, maar Ajax en PSV passen voor hem”

04-04-2019 14:30 Laatste update: 26-06-2019 10:00
47

RSC Anderlecht heeft naar verluidt een akkoord bereikt met Heerenveen over Michel Vlap. Paars-wit zou zo'n acht miljoen euro op tafel leggen. Maar wie is de speler van Heerenveen?

In november 2016 maakte de middenvelder al zijn debuut voor Heerenveen, maar na de 0-1 verloren thuismatch tegen Ajax verdween Vlap weer uit beeld. In het seizoen 2017 – 2018 kwam Vlap 24 keer in actie in de Eredivisie. Daarin scoorde hij vier keer. Afgelopen seizoen was Vlap niet meer weg te denken uit het A-elftal. Vlap was een vaste waarde in het elftal van Jan Olde Riekerink (ex-KAA Gent). In 27 optredens was Vlap de afgelopen maanden goed voor veertien goals. Ook was de aanvallende middenvelder goed voor zes assists.

Vlap, harde werker met zachte voetjes
Met zijn lengte (1m89) en techniek wordt al snel de vergelijking gemaakt met Hans Vanaken. Klopt dat? "Vlap is een echte liefhebber. Hij is technisch en tactisch sterk. Vlap houdt van combinatievoetbal en is tevens een harde werker", beaamt Winkels.

Ondanks zijn jonge leeftijd is Vlap al een cultheld in Nederland. "Hij is een geboren en getogen Fries. Als sinds de duiveltjes speelt hij voor Heerenveen. Vaak wordt hij opgetrommeld voor optredens in de media. Dat gaat hem natuurlijk af. Hij is misschien wel de meest sympathieke voetballer van de Eredivisie. Vlap is het gezicht van Heerenveen. Door zijn naam en 'noordelijke kop' kun je hem wel een cultheld noemen."

Fervente spelers van de game FIFA en fans van Koen Weijland, een begrip in de esports-wereld zullen Vlap al kennen. Weijland laat Vlap steevast invallen als hij ruim voorstaat tijdens een potje. Het begon ooit als running gag, maar Vlap ging zelf mee in het verhaal. Hij kwam zelfs bij Weijland, die op YouTube meer dan 150.000 volgers heeft, op bezoek.

Vlap is in Nederland bezig aan een geweldig seizoen. Toch is Anderlecht pas de eerste grote club, die zich meldt voor de middenvelder. "Dit is pas het eerste serieuze gerucht rond Vlap", vertelt Winkels. Hij komt waarschijnlijk niet in aanmerking voor PSV of Ajax, want die clubs mikken op spelers uit een hogere categorie. Bovendien blijkt de stap van de Eredivisie-middenmoot naar de top-twee vaak te groot.”

Past Vlap bij Anderlecht?
Is Vlap wel klaar voor Anderlecht? "Het is misschien vroeg na één goed seizoen, maar waarom zou het in de zomer niet kunnen. Anderlecht lijkt me niet te hoog gegrepen voor Vlap, die best open zal staan voor een buitenlandse club, die hem met open armen ontvangt. Ik vraag me alleen af of Anderlecht goed bij hem zou passen. Vlap is iemand die gebaat is bij een warme en hechte club, waar hij de tijd krijgt om te acclimatiseren. Bij Anderlecht lijkt me de druk om er meteen te staan vrij groot."

Vlap komt momenteel nog te kort voor het Nederlandse elftal. Wel speelde hij al drie keer voor Jong Oranje. "In 2018 maakte hij daar zijn debuut. Vijf minuten voor het einde mocht Vlap invallen tegen Jong Letland. Op de tribunes klonk er toen grote euforie. In het nagenoeg lege stadion van Riga werd de naam van Vlap continu gescandeerd. In Nederland ging men ervan uit dat zijn vrienden waren meegereisd, maar Vlap zei enkele weken later dat hij 'werkelijk geen idee had wie die gasten waren'. De meegereisde supporters vonden Vlap gewoon een goede speler en leuke gozer, wat alles zegt over zijn reputatie."

Daan Slingers
VoetbalPrimeur.be