Profclubs scharen zich achter nieuwe formule: 'Twintig clubs in de hoogste klasse'

Profclubs scharen zich achter nieuwe formule: 'Twintig clubs in de hoogste klasse'

30-03-2019 14:14 Laatste update: 14:28
25

Afgelopen woensdag kwamen de profclubs samen om het te hebben over het competitieformat. De kans bestaat dat er vanaf het seizoen 2020-2021 geen Play-Offs meer zijn. Een nieuw format wordt naar voor geschoven.

Sport/Voetbalmagazine weet dat maar weinig eersteklassers nog fan zijn van het Play-Off-systeem. 'Alleen KAA Gent en KRC Genk zijn nog luidop gewonnen voor het systeem. Anderlecht aarzelt, de rest is tegen. Ook Antwerp, nieuwkomer in play-off 1', staat te lezen in het weekblad.

Het eerste idee was een systeem met veertien clubs in 1A en tien in 1B, maar dat idee is weinig clubs genegen. Wel denken steeds meer clubs eraan om een hoogste afdeling te lanceren met twintig profclubs, waarbij er geen 1B meer is, maar daaronder meteen de hoogste amateurreeks.

Gevolgen voor volgend seizoen
Een beslissing voor dat nieuwe format zal dan wel gevolgen hebben voor het einde van volgend seizoen (2019-2020). 'Dat zou immers kunnen inhouden dat volgend seizoen niemand uit 1A degradeert én vier ploegen uit 1B promoveren, in plaats van nu slechts één. Behoud je de degradatie in 1A, dan kunnen er zelfs vijf uit 1B promoveren', aldus het weekblad.

Ook zal er dan makkelijker kunnen gepromoveerd worden naar Eerste Klasse. 'Vanaf het seizoen 2021-2022 kunnen clubs met een licentie voor het profvoetbal wel weer iets gemakkelijker naar 1A. Wellicht hebben ploegen als Lierse Kempenzonen, RWDM of FC Liège wel oren naar die grotere openheid.'