Appiah krijgt speciale hulp: Binnen Anderlecht zijn er weinig op de hoogte

Appiah krijgt speciale hulp: "Binnen Anderlecht zijn er weinig op de hoogte"

26-03-2019 21:15
5

Dennis Appiah heeft zich vanuit het niets terug in de ploeg geknokt bij Anderlecht. De Ghanees heeft dat naar eigen zeggen te danken aan een mental coach. Die moet hem op het rechte pad houden.

Appiah wist dat er iets moest gebeuren na een aantal slechte prestaties. "Het was mijn kinderdroom om te slagen op het hoogste niveau, ik wilde dat echt niet verbrodden met vermijdbare blunders. Vandaar dat ik de beslissing nam om een mental coach te zoeken", geeft hij aan in Het Laatste Nieuws.

"De perceptie over mental coaches is negatief. Al snel denkt de buitenwereld dat je gek bent als je met zo iemand samenwerkt. Nu kun je vanalles over mij zeggen, maar niet dat ik gek ben. Raphaël is geen psychiater, hé. Hij schrijft geen medicijnen voor. We verbeteren gewoon mijn mentale kracht. Ik heb dat nodig. Vélen, hoor."

Appiah spreekt naar eigen zeggen weinig over die mental coach. "Voetballers horen cool en sterk te zijn. Wij mogen niet zwak zijn. Da's stom: ik ben eerst mens, dan voetballer. Binnen Anderlecht zijn er weinig die op de hoogte zijn van mijn eigen coach. Maar ik denk niet dat de ploegmaats met me zouden lachen. Ze weten goed genoeg hoe moeilijk het soms is. Er komt veel op profs af."

Voorzetten
Mental coach Raphaël zou zelfs zijn voorzetten kunnen verbeteren. "Mensen die lijden aan hoogtevrees, krijgen soms de oefening mee naar huis om zich in te beelden dat ze op een flatgebouw staan. Ik doe hetzelfde met mijn voorzetten. Tuurlijk is veel oefenen op training het meest effectief. En dat doe ik ook. Onophoudelijk centers trappen is evenwel niet mogelijk, dus visualisatie is een uitstekende aanvulling."

Appiah ziet zichzelf wel beter worden. "De beweging moet een automatisme worden in je hoofd. Zo boekte ik vooruitgang. Het kan natuurlijk altijd nog beter."