Dirigent Memphis zorgt voor vliegende start van Oranje in EK-kwalificatie

Dirigent Memphis zorgt voor vliegende start van Oranje in EK-kwalificatie

21-03-2019 22:38

Het Nederlands elftal is overtuigend begonnen aan de kwalificatie voor het EK 2020. De ploeg van de jarige bondscoach Ronald Koeman won in De Kuip met duidelijke cijfers van Wit-Rusland: 4-0. Memphis Depay was met twee treffers en twee assists de grote man.

Wit-Rusland begon dramatisch in Rotterdam-Zuid en bood Memphis al na vijftig seconden de kans om de score te openen. Dat lukte. De geplaagde aanvaller van Olympique Lyon onderschepte een mislukte terugspeelbal, hield het hoofd koel en rondde vervolgens fraai af: 1-0. Oranje had in de eerste 45 minuten amper iets te vrezen van de Wit-Russen, die niet naar Nederland waren gekomen om aan te vallen.

Oranje counterde zich na 21 minuten naar een 2-0 voorsprong. Denzel Dumfries gaf vanaf rechts voor op Memphis, die Georginio Wijnaldum met een subliem hakje vrij wist te spelen. De middenvelder van Liverpool schoot van dichtbij raak, waardoor de wedstrijd min of meer gespeeld was. Het enige gevaar dat Wit-Rusland stichtte werd door de verdedigers van Oranje onschadelijk gemaakt.

Uitblinker Memphis mocht vlak na de rust de beslissende treffer binnen schieten. Mikhail Sivakov maakte een overtreding op Wijnaldum, waarna Davide Massa resoluut naar de stip wees. Memphis maakte er vervolgens overtuigend 3-0 van. 

De ploeg van Koeman nam met het oog op de interland tegen Duitsland van komende zondag wat gas terug, maar kreeg ineens twee tegenvallers te werken. Dumfries kon niet meer verder en moest noodgedwongen worden vervangen door Kenny Tete. Diezelfde Tete strompelde na amper een minuut weer van het veld nadat hij bij zijn eerste sprintje geblesseerd raakte. Dat duurde veertig seconden. Koeman had echter al drie keer gewisseld en moest met tien man verder.

Ook met een man meer kon Wit-Rusland niet gevaarlijk worden, al kreeg de ploeg in de 78e minuut via Igor Stasevich nog wel een grote kans op de aansluitingstreffer, maar Jasper Cillessen verrichtte zijn enige redding van de wedstrijd. Het slotakkoord kwam van Virgil van Dijk, die op aangeven van Memphis de 4-0 mocht maken. Oranje neemt het zondag in Amsterdam op tegen Duitsland.