Mogelijke opstelling Rode Duivels: frisse wind na blamage in Zwitserland

Mogelijke opstelling Rode Duivels: frisse wind na blamage in Zwitserland

21-03-2019 17:30 Laatste update: 17:30
41

Vincent Kompany, Thomas Meunier, Kevin De Bruyne, Axel Witsel, Mousa Dembélé en Romelu Lukaku, de lijst met blessures is langer dan normaal. Daarnaast is Marouane Fellaini ook nog eens gestopt als international. De vraag is: hoe moeten de Rode Duivels donderdag nu aantreden tegen Rusland? VoetbalPrimeur.be kiest voor de eerste match in de EK-kwalificatie voor de volgende opstelling.

De formatie: 4-3-3 (punt naar achteren)
Roberto Martinez heeft de 3-4-2-1 er vanaf het begin in weten te drillen, met de derde plaats op het WK als prachtig gevolg. Dat de formatie geen garantie voor verdere successen is, bleek wel tijdens de blamerende 5-2 nederlaag in Zwitserland. Als (bonds)coach moet je flexibel zijn en niet rücksichtlos vast blijven klampen aan een bepaald systeem. Wat defensieve stabiltieit kan de ploeg goed doen. De Rode Duivels hebben bovendien wellicht behoefte aan een frisse wind. Gezien de omstandigheden en het beschikbare spelersmateriaal zouden wij met een 4-3-3 met de punt naar achteren starten. En in vergelijking met Zwitserland-uit met zeven nieuwe namen aan de aftrap komen.

Doelman: Thibaut Courtois
Onze nationale nummer één kreeg vorige week bij Real Madrid een tik te incasseren, toen de teruggekeerde Zinedine Zidane hem passeerde ten faveure van Keylor Navas. Courtois dreigt de komende maanden veel op de bank te belanden. Bij de Duivels kan je altijd op hem rekenen en hij moet daarom simpelweg het vertrouwen blijven krijgen van Martinez.

Rechtsback: Timothy Castagne
Na het wegvallen van Thomas Meunier de enige overgebleven vleugelback die vanuit achteruit de rechterflank kan bestrijken. Toby Alderweireld heeft ook regelmatig als rechtsback geacteerd, maar die is hard nodig in het centrum. We zijn de grote fout van Castagne tegen Nederland (1-1), waaruit de tegengoal volgde, niet vergeten. Met het oog op de toekomst is het echter te vroeg om hem af te schrijven. Castagne blijft zich ontwikkelen in de Serie A, waarin hij dit seizoen al 19 keer in actie kwam voor subtopper Atalanta Bergamo.

Centraal: Toby Alderweireld
Een certitude. Vincent Kompany is er weer eens niet, waardoor er naar Alderweireld wordt gekeken om de achterhoede te leiden. Zijn ervaring, waaronder 88 interlands, komen goed van pas om zijn nieuwe compagnon bij de hand te nemen.

Centraal: Brandon Mechele
Wij kiezen naast Alderweireld namelijk voor een debutant. Nadat Mechele er de vorige twee interlandperiodes al bij was, is het nu tijd voor zijn vuurdoop. Ten eerste is Martinez van hem gecharmeerd: ''Mister Consistency Brandon Mechele is een toonaangevende speler in België'', zei de keuzeheer recent. Verder komt zijn body en met name kopkracht van pas tegen Artem Dzyuba, de Russische aanvalsleider van liefst 1m96. De Bruggeling moet dat gevaar met zijn 1m88 samen met Alderweireld (1m86) neutraliseren. Daarnaast heeft Thomas Vermaelen amper matchritme, terwijl andere opties Jason Denayer en Dedryck Boyata al eens door het ijs zijn gezakt. Het is een goed moment om Mechele, die al lange tijd sterk bezig is, serieus te testen.

Linksback: Jan Vertonghen
Hoewel Vertonghen vaak met tegenzin op de linkerflank speelt, kan hij er nog altijd goed uit te voeten. Dat bewees hij vorige maand namens Tottenham Hotspur nog in de Champions League tegen Borussia Dortmund (1 goal, 1 assist). Bij de nationale ploeg is onze recordinternational bovendien gewoon om naar links te verhuizen. Een alternatief is er in dit systeem ook niet voorhanden.

Defensieve middenvelder: Leander Dendoncker
Het eerste half jaar van dit seizoen waren er veel zorgen om Dendoncker toen die veelal op de tribune zat bij promovendus Wolverhampton Wanderers. Zo kreeg hij pas om 5 december zijn eerste minuten in de Premier League. Anno maart 2019 ziet zijn wereld er heel anders uit. Dendoncker is niet meer weg te denken uit de basiself van de Wolves. Dendocker wordt ook sterker en sterker, waardoor hij zich goed staande houdt in de fysiek loodzware competitie. Bij absentie van Axel Witsel mag hij zich opmaken voor zijn zevende cap.

Centrale middenvelder: Youri Tielemans
Het seizoen van Tielemans verliep ook niet zoals gehoopt. Hij belandde met AS Monaco in de degradatiezone en maakte zich uit de voeten toen Leonardo Jardim opnieuw werd aangesteld als hoofdcoach. Tielemans koos voor een uitleenbeurt aan Leicester City en dat is een schot in de roos gebleken. De youngster bloeit daar weer helemaal open, terwijl heel Engeland zich vergaapt aan zijn kwaliteiten. Donderdag en zondag zal hij het middenveld van de Rode Duivels moeten laten draaien.

Centrale middenvelder: Hans Vanaken
Lag in de weegschaal met Dennis Praet maar wij geven vanwege zijn scorend vermogen de voorkeur aan Vanaken. De winnaar van de Gouden Schoen zou het op basis van zijn reeks prestaties ook verdienen. Dit seizoen staat de teller bijvoorbeeld op elf goals en dertien assists in de Jupiler Pro League. Met een uitmuntende Champions League toonde hij nogmaals klaar te zijn voor de volgende stap. Een eerste basisplek bij de Rode Duivels zou daar ook onder vallen.

Rechtsbuiten: Adnan Januzaj
Hoe zou ons WK zijn verlopen als Januzaj die veelbesproken goal tegen Engeland niet zou hebben gemaakt? We zullen het nooit weten. Feit is wel dat Januzaj zich heeft doorgezet bij het Spaanse Real Sociedad. Nadat hij geblesseerd aan het seizoen begon, speelde hij zo goed als iedere wedstrijd. Na 17 optredens in La Liga staan er één goal en drie assists achter zijn naam. Dries Mertens zou ook van de rechterkant kunnen komen, maar die is het bij zijn club Napoli meer gewend om als spits te fungeren. Andere alternatieven zijn hopeloos uit vorm (Nacer Chadli) of helemaal amper minuten in de benen (Yannick Carrasco). Daarom mag Januzaj zich nog eens tonen.

Spits: Michy Batshuayi
Net als tegen IJsland en Zwitserland moeten de Rode Duivels het stellen zonder Lukalu, de topschutter aller tijden van de Rode Duivel. Batshuayi verving hem met beide goals tegen IJsland met verve. Mertens startte tegen de Zwitsers en had het andermaal moeilijk in de punt van de aanval. Tegen het fysieke sterke duo van de Russen zou de keuze voor Batshuayi logischer zijn. 'Batsman' heeft met drie goals in acht optredens voor Crystal Palace gelukkig bewezen op de weg terug te zijn na een mislukt avontuur bij Valencia.

Linksbuiten: Eden Hazard
De ster van de ploeg. De man wiens naam als eerste op het bord staat. Nog meer dan anders zal de verantwoordelijk op zijn schouders terechtkomen. Hazard heeft voor hetere vuren gestaan, dus dat komt ongetwijfeld allemaal in orde. Hazard moet gewoon zijn ding doen en vanuit een vrije rol de Russen een akelige avond bezorgen.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Onze Rode Duivels nemen het morgen op tegen Rusland. @voetbalprimeur.be stelt u de mogelijke elf voor die partij voor! #rodeduivels

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur.be (@voetbalprimeur.be) op

Ben jij het eens met deze opstelling? Of ziet jouw ideale elf er (heel) anders uit? Laat het ons weten in de comments!