Topschutterstand na de reguliere competitie: twee favorieten voor Gouden Stier

Topschutterstand na de reguliere competitie: twee favorieten voor Gouden Stier

18-03-2019 14:15 Laatste update: 14:15
1

De reguliere competitie zit erop en dat is een geschikt moment om de balans op te maken. Zo ook als het gaat om de topschutters in de Jupiler Pro League. Welke spelers deden het vaakst de netten trillen? En wie komen er nog in aanmerking voor de Gouden Stier, een prestigeprijs onder de spitsen? VoetbalPrimeur.be zet het voor u op een rijtje.

1. Mbwana Samatta (Racing Genk) – 20 goals
Koploper Racing Genk levert voorlopig ook de nummer één in de topschutterstand af. Samatta beleeft met 20 treffers in 28 competitiematchen veruit zijn productiefste jaar. De 26-jarige Tanzaniaan is al van grote waarde voor Genk geweest, maar moet nu bevestigen in de tien weken van de waarheid. Vorig jaar trof hij drie keer raak in Play-Off 1. Als hij die prestatie evenaart, doet hij beter dan 6 van de laatste 8 topschutters. Het is alleen de vraag of het dit jaar genoeg is voor de Gouden Stier.

2. Hamdi Harbaoui (Zulte Waregem) – 18 goals
Samatta voelt namelijk de hete adem van Harbaoui in zijn nek. De aanvalsleider van Zulte Waregem is op zijn 34e nog altijd een geweldige goalgetter.  Bij Anderlecht kwam hij niet uit de verf, maar bij Essevee heeft hij zich weer hervonden. En dan moet zijn beste periode van het seizoen nog komen. Harbaoui is namelijk de koning van Play-Off 2. Zijn indrukwekkende stats: 21 matchen, 24 goals. Gezien deze status maakt hij een uitstekende kans om voor de derde keer in zijn loopbaan (na 2013/14 en 2017/18) de beste schutter van de Jupiler Pro League te komen.

3. Ivan Santini (Anderlecht) – 14 goals
De twee ploegmaats/concurrenten van Anderlecht zijn beide in de top-5 terug te vinden. Dimata en Santini vormden in de eerste weken van de competitie het meest gevreesde duo op de Belgische velden. Na vier speeldagen waren zij samen al goed voor 12 goals (5 om 7). Een nieuw koningskoppel leek geboren. Leek, want met het niveau van Anderlecht daalde ook hun doeltreffendheid. Santini kreeg de nodige kritiek over zich heen, maar heeft na dertig speeldagen toch veertien goals achter zijn naam staan.

4. Landry Dimata (Anderlecht) - 13 goals
Dimata was een kandidaat voor de Gouden Stier, ware het niet dat hij met de knie begon te sukkelen. Zo miste hij negen partijen door blessureleed. Zelfs fit lijkt het daarom onmogelijk geworden om het gat met Samatta en Harbaoui te overbruggen. Anderlecht kan hem in de strijd om een Europees ticket echter nog hard nodig hebben.

5. Yohan Boli, Daichi Kamada (beide Sint-Truiden), Renaud Emond (Standard) – 12 goals
Hoewel Boli en Kamada uiterst productief waren, bleek het uiteindelijk niet genoeg voor een plaats in de top-6. Boli en Kamada hebben zichzelf wel op de kaart gezet. Boli vond nu al twee keer zo vaak het net dan hij ooit heeft gedaan, terwijl Kamada voor de winterstop een revelatie was. Het zag er naar uit dat Kamada een gooi kon gaan doen naar de Gouden Stier, maar door in de laatste twaalf matchen nog slechts twee keer te scoren, heeft hij die hoop moeten laten varen. Emond kwam de laatste weken pas serieus op stoom. Te laat om nog serieus kans te maken.

De volledige top-20 voor aanvang van de Play-Offs:
1. Mbwana Samatta (Racing Genk) – 20 goals
2. Hamdi Harbaoui (Zulte Waregem) – 18 goals
3. Ivan Santini (Anderlecht) – 14 goals
4. Landry Dimata (Anderlecht) - 13 goals
5. Yohan Boli (Sint-Truiden) – 12 goals
    Daichi Kamada (Sint-Truiden)
    Renaud Emond (Standard)
8. Hans Vanaken (Club Brugge) – 11 goals
    Victor Osimhen (Charleroi)
    Leandro Trossard (Racing Genk)
11. Wesley (Club Brugge) – 10 goals
      Siebe Schrijvers (Club Brugge)
13. Ruslan Malinovskiy (Racing Genk) – 9 goals
      Cristian Benavente (Charleroi, nu Pyramids FC)
      Jovan Stojanovic (KV Kortrijk)
16. Theo Bongonda (Zulte Waregem) – 8 goals
      Luis García (KAS Eupen)
      Jonathan David (KAA Gent)
      Roman Yaremchuk (KAA Gent)
      Lior Refaelov (Royal Antwerp FC)