City herovert koppositie maar ziet De Bruyne uitvallen, United wint dankzij Lukaku

02-03-2019 18:00 Laatste update: 18:10

Manchester City heeft (tijdelijk) de koppositie overgenomen van Liverpool. The Citizens wonnen op bezoek bij Bournemouth met minimaal verschil. Stadsgenoot Manchester United hield in de slotfase de punten in eigen huis tegen Southampton.

Bournemouth 0-1 Manchester City
Manchester City boekte midweeks een zeer moeizame zege op eigen veld tegen West Ham United (1-0) en ook tegen Bournemouth had de formatie van Pep Guardiola alle moeite om de overwinning over de streep te trekken. Dat lukte uiteindelijk met minimaal verschil.

City had de gehele wedstrijd wel het betere van het spel, maar in de eerste helft lukte het maar mondjesmaat om het doelman Artur Boruc moeilijk te maken. Bournemouth hield eenvoudig stand. City kreeg vlak voor rust een domper te verwerken: Kevin de Bruyne verstapte zich en kon niet verder. De Rode Duivel werd dit seizoen al veelvuldig geplaagd door blessureleed en lijkt opnieuw voor langere tijd afwezig te zijn. Riyad Mahrez was zijn vervanger.

Het was invaller Mahrez die tien minuten na rust de ban brak voor de bezoekers.

De treffer van Mahrez bleek uiteindelijk genoeg voor de overwinning, al mocht het een klein wonder heten dat City niet verder uitliep. Vooral Sergio Agüero was een kleine tien minuten voor tijd dichtbij, maar hij zag zijn inzet op de lat komen. Door de overwinning staat City nu twee punten voor op Liverpool. The Reds komen zondag in actie in de Merseyside-derby.

Manchester United 3-2 Southampton
Ole Gunnar Solskjaer is er met Manchester United met pijn en moeite in geslaagd drie punten te pakken in de thuiswedstrijd tegen Southampton. The Mancunians knokten zich knap terug van een achterstand, maar leken de zege daarna alsnog uit handen te geven. Op Old Trafford pakte Southampton brutaal de leiding. Yan Valery besloot van afstand uit te halen en zijn poging was David de Gea te machtig: 0-1.

Na rust knokte Manchester United zich knap terug. Een kleine tien minuten na rust haalde Andreas Pereira uit vanuit de tweede lijn. Met een schitterende krul tekende hij voor de gelijkmaker. United drukte vervolgens door en kwam een paar minuten later zelfs op voorsprong. Romelu Lukaku werd in de vijandelijke zestien bereikt: de Rode Duivel sneed naar binnen en schoof de bal koel in de verre hoek.

Daarmee was de wedstrijd echter niet gespeeld. Via een geweldige vrije trap van James Ward-Prowse kwam Southampton toch weer langszij. Die nieuwe klap leek United niet te boven te komen, maar vlak voor tijd sloeg Lukaku opnieuw toe: 3-2. In de slotfase miste Paul Pogba nog een penalty, maar de overwinning kwam niet meer in gevaar. Door die overwinning staat United op de gewenste vierde plek, die aan het eind van het seizoen recht geeft op Champions League-voetbal.