Ajax neemt revanche op Feyenoord en plaatst zich overtuigend voor bekerfinale

Ajax neemt revanche op Feyenoord en plaatst zich overtuigend voor bekerfinale

27-02-2019 22:36
1

Ajax heeft zich ten koste van Feyenoord geplaatst voor de finale van de KNVB Beker. De Amsterdammers wonnen woensdag in De Kuip met klinkende cijfers van de aartsrivaal: 0-3.

Feyenoord won vorige maand in de competitie met liefst 6-2 van Ajax. De Rotterdammers leken de draad weer op te willen pakken, want ze begonnen furieus. De bezoekers werden teruggedrongen en Sam Larsson raakte al snel de paal, na een fraaie pass van Robin van Persie. Niet veel later kwam Ajax weer goed weg, toen Matthijs de Ligt een inzet van Robin van Persie voor de lijn wist weg te glijden.

De Feyenoord-storm ging na twintig minuten iets liggen en meteen was Ajax voor het eerst serieus gevaarlijk. Donny van de Beek raakte de bal niet helemaal goed en zag zijn inzet via Cuco Martina net naast gaan. Het leidde een betere fase in van de bezoekers, die Hakim Ziyech de binnenkant van de paal zagen raken. Ondertussen bleef ook Feyenoord speldenprikjes uitdelen.

Op slag van rust was het evenwel Ajax op curieuze wijze de ban brak. Jordy Clasie werkte de bal met een scherpe tackle op Dusan Tadic via de Serviër over de achterlijn, maar arbiter Kevin Blom gaf een hoekschop. Aanvoerder De Ligt kon in zijn honderste Ajax-optreden vervolgens vogelvrij inkoppen: 0-1. Omdat de VAR niet mocht ingrijpen, zocht Feyenoord teleurgesteld de kleedkamers op.

Vier minuten na de pauze kreeg Feyenoord wéér een dreun te verwerken. Een hoekschop van Ajax werd dramatisch verdedigd, waarna Nicolas Tagliafico op de juiste plaats stond: 0-2. De thuisploeg was het daarna helemaal kwijt. Jens Toornstra hielp nog wel een enorme kans om zeep, maar in de 65e minuut deelde Ajax de genadeklap uit. Na een geweldige actie van Hakim Ziyech kwam de bal bij Donny van de Beek, die de bal langs Kenneth Vermeer wist te schuiven.

Feyenoord-coach Giovanni van Bronckhorst greep meteen in door Nicolai Jörgensen te brengen voor Robin van Persie, maar veel richtte dat niet meer uit. Het Legioen veerde nog wel even op na vermeend hans van De Ligt, maar de bal ging niet op de stip. Invallers Kasper Dolberg en Zakaria Labyad waren zelfs nog dicht bij een vierde Ajax-treffer, maar dat bleef Feyenoord bespaard. Voor Van Bronckhorst en Van Persie dreigt desondanks een troosteloos afscheid bij Feyenoord.

Ajax mag zich opmaken voor de bekerfinale, waarin AZ of Willem II op 5 mei de tegenstander is. De formatie van coach Erik ten Hag maakt bovendien nog kans op de landstitel en staat op 5 maart tegenover Real Madrid in de return van de achtste finales van de Champions League.