Jupiler Pro League kan plaats verliezen na nederlagen van Genk en Club

Jupiler Pro League kan plaats verliezen na nederlagen van Genk en Club

22-02-2019 11:45 Laatste update: 11:52
6

Het Europese seizoen is afgelopen voor alle Belgische clubs. Na de eerdere uitschakelingen van KAA Gent, Anderlecht en Standard moesten ook Club Brugge en KRC Genk eraan geloven. Kan België de achtste plaats in het UEFA-klassement behouden?

België had een degelijk seizoen als het gaat om de coëfficient. In totaal werden er 7.800 punten behaald. Geen topscore, maar wel drie keer zoveel als vorig seizoen. Met amper 2.600 punten werd dat een historisch slecht seizoen voor de Jupiler Pro League.

België staat nu over de laatste vijf seizoen op 39.900 punten, terwijl eerste achtervolger Oekraïne op 38.900 punten staat. Met Dynamo Kiev heeft dat land wél nog een team dat actief is in de Europa League. Donderdagavond schakelden zij Olympiacos nog uit.

Per zege vallen er nog 0.400 punten te verdienen, een gelijkspel levert 0.200 punten op. Ook doorstoten naar de kwartfinales, halve finales en finale levert telkens een extra 0.200 punten op. Om achtste te blijven kan Kiev dus best uitgeschakeld worden in de volgende ronde. Turkije, de nummer tien, heeft 34.600 punten en is dus helemaal geen bedreiging. Om het rechtstreekse Champions League-ticket te houden moet België bij de eerste tien blijven.