Ruim 70 procent van JPL vindt arbitrage ondermaats, oplossing bij ... Vertenten

Ruim 70 procent van JPL vindt arbitrage ondermaats, oplossing bij ... Vertenten

19-02-2019 08:11
6

Meer dan ooit ligt de arbitrage onder vuur in het Belgische voetbal. De invoering van de VAR heeft alle waarnemers nog kritischer gemaakt en bovendien was er de kwalijke operatie 'Propere Handen', waarin Bart Vertenten en Sébastien Delferière betrokken zijn.

Dat het vertrouwen in het scheidsrechterkorps onder het vriespunt gedaald is, valt ergens wel te begrijpen. Het Laatste Nieuws deed de voorbije dagen een rondvraag bij ruim honderd voetballers uit de Jupiler Pro League. Om de steekproef representatief te maken, mochten van elke club uit Eerste Klasse A minstens vier spelers hun mening geven. De deelnemers kregen twee vragen voorgeschoteld.

Ten eerste polste HLN naar hun gevoel over de Belgische arbitrage. Dat gevoel ligt behoorlijk slecht: ruim 70 procent van de voetballers vindt dat de scheidsrechters in ons land ondermaats presteren. Slecht communiceren en 'de match niet aanvoelen' zijn de grootste verzuchtingen. De meerderheid vindt bovendien dat grote clubs te vaak bevoordeeld worden.

Ten tweede mochten de ondervraagden hun mening geven over de arbiters die in opspraak geraakt zijn, Vertenten en Delferière dus. Moeten zij een tweede kans krijgen? Opvallend: meer dan de helft (52 procent) van de spelers oordeelt van wel. Zo sluit het grootste deel zich dus aan bij Hannes van der Bruggen, die afgelopen weekend al een ballonnetje opliet over die toestand.