Nu ook heet onder de voeten van Eupen en Moeskroen: 'KBVB start onderzoek'

Nu ook heet onder de voeten van Eupen en Moeskroen: 'KBVB start onderzoek'

16-02-2019 14:17
3

De Koninklijke Belgische Voetbalbond gaat zelf de koe bij de hoorns vatten in 'Operatie Propere Handen'. Vanaf maandag zullen leden van de bond (ex-)spelers van KV Mechelen, KAS Eupen en Royal Excel Moeskroen ondervragen. Alles draait natuurlijk om de gebeurtenissen op de slotspeeldag van afgelopen seizoen.

Enkele bestuursleden van KV Mechelen werden eerder door het parket al in staat van beschuldiging gesteld vanwege mogelijke omkooppraktijken. Op de 30e speeldag van het voorbije seizoen kon Malinwa zich eventueel nog hoeden voor degradatie door te winnen van Waasland-Beveren. Dat gebeurde uiteindelijk ook (2-0), al stelt het gerecht dus vragen bij die zege.

Merkwaardig genoeg degradeerde KV aan het slot van de rit alsnog, omdat concurrent Eupen in extremis een (evenzeer verdachte) 4-0-overwinning boekte tegen Moeskroen. In alle heisa rond de omkoopzaak van de voorbije maanden glipte dat duel echter opvallend door de mazen van het net. Daar wil de KBVB nu dus verandering in brengen.

Spelers op de rooster
De komende dagen en weken zal de voetbalbond de betrokkenen uit die twee wedstrijden ondervragen, meldt Het Nieuwsblad. Het gaat dan om spelers die op dat moment onder contract stonden bij Mechelen, Eupen of Moeskroen. De KBVB hoopt op die manier meer klare wijn te schenken over de gebeurtenissen in aanloop naar die slotduels.

Dat die wijn voorlopig erg troebel oogt, staat als een paal boven water. HNB claimt dat KVM vier spelers van Eupen in de dagen vooraf benaderd zou hebben. Als Eupen verloor (en bijgevolg naar 1B zou degraderen), zou Malinwa die spelers naar Mechelen transfereren. Bovendien kreeg Eupen in diezelfde periode een anoniem telefoontje. Daarin werd beweerd dat twee spelers van de Panda's ingezet zouden hebben op hun match met Moeskroen. Daar bleek niets van aan, maar de KBVB is niettemin geïnteresseerd in deze 'destabilisatiepoging'.

No Poll