Advocaten in Propere Handen-dossier willen wet op de spijtoptanten vernietigen

Advocaten in Propere Handen-dossier willen wet op de spijtoptanten vernietigen

Gepubliceerd: donderdag 14 februari 2019 om 09:50do 14-02-2019 om 09:50

Twee advocaten van verdachten in het dossier 'Propere Handen', het grootse voetbalschandaal in ons land, hebben het Grondwettelijk Hof gevraagd om de wet op de spijtoptanten te vernietigen. Mochten zij in het gelijk worden gesteld, dan kunnen de verklaringen van spijtoptant Dejan Veljkovic waarschijnlijk de prullenbak. VRT Nws bracht het nieuws donderdag naar buiten.

VRT Nws schrijft dat het gaat om advocaten Frank Scheerlinck en zijn collega Joris Van Cauter. Het duo verdedigt respectievelijk de Cyprotische voetbalmakelaar Nedzad T. en Thierry Steemans, financieel directeur van KV Mechelen. Op donderdag 7 februari, de laatste dag van de wettelijke termijn, stuurden ze hun verzoekschrift naar het Grondwettelijk Hof. Het Hof heeft bevestigd dat het verzoekschrift is ontvangen.

Advocaat Scheerlinck draagt acht argumenten aan voor de vernietiging van de wet. Het zou in strijd zijn met het met het gelijkheidsbeginsel. Volgens de advocaat zorgt de wet er voor dat niet alle verdachten in dit proces dezelfde mogelijkheden hebben om zich te verdedigen.

Gevolgen
Vooralsnog zijn de gevolgen van deze begonnen procudere onduidelijk. Het zal minstens maanden duren voordat het Hof een uitspraak doet. Wordt het verzoekschrift verworpen is er niets aan de hand. Een vernietiging betekent in principe dat de verklaringen van Veljkovic niks meer waard zijn en niet meer mogen gebruikt worden in het onderzoek. Overigens kan de wet ook deels vernietigd worden. Dan zou het kunnen dat er geen gevolgen zijn voor het onderzoek.

Reactie kamp-Veljkovic
Kris Luyckx, advocaat van Veljkovic, plaatste inmiddels een veelzeggende reactie op Twitter.

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws