Doek gaat vallen voor Leko: Club Brugge kan deze 13 opvolgers overwegen

Doek gaat vallen voor Leko: Club Brugge kan deze 13 opvolgers overwegen

14-02-2019 13:00 Laatste update: 13:15
52

Ivan Leko beschikt over een aflopend contract bij Club Brugge, maar het blijft akelig stil wat zijn toekomst betreft. Ondertussen vallen de resultaten tegen en neemt de steun van de fans af. Analisten zijn er al zeker dat Leko bezig is aan zijn laatste maanden bij Blauw-Zwart. VoetbalPrimeur.be denkt vast outside the box mee met het Brugse bestuur en schuift 13 buitenlandse kandidaat-opvolgers naar voren. Belgische kanshebbers als Philippe Clement, Felice Mazzu en Gert Verheyen zijn zodoende bewust buiten beschouwing gelaten.

Alexander Zorniger (Dui) - 51 jaar - Brøndby IF (Den) - Contract tot medio 2020
Jess Thorup maakte vooralsnog een succesvolle overstap van de Deense competitie naar ons land. In de Superligaen wist Thorup met FC Midtjylland nipt het Brøndby van Alexander Zorniger af te houden in de titelstrijd. Met de tweede plaats werd de tienvoudig landskampioen onder Zorniger wel voor de tweede keer op rij vice-kampioen, de beste klasseringen sinds 2006. Bovendien won Brøndby het afgelopen seizoen de beker.

De 51-jarige Zorniger maakte eerder al naam bij RB Leipzig, door vanaf het seizoen 2012/13 twee keer op rij te promoveren. Hij loodste de toenmalige club in opbouw van de Regionalliga naar de 2. Bundesliga. Zorniger mocht ook al de hoogste klasse in Duitsland ervaren, maar bij VfB Stuttgart hield hij het slechts vijftien matchen vol. Hij nam revanche bij Brøndby en is misschien klaar voor een nieuwe stap.

Gerardo Seoane (Zwi) – 40 jaar – Young Boys Bern (Zwi) – Contract tot medio 2021
Slechts zeventien matchen (10-4-3) had Gerardo Seoane bij FC Luzern nodig om landskampioen Young Boys Bern te overtuigen om hem te pakken. 19 matchen later staat Young Boys met 53 op 60 punten een straatlengte voor op de overige ploegen in de Zwitserse Super League. Met aanvallend voetbal declasseert de koploper alles en iedereen. Het doelsaldo +39 (60-21). We mogen er zeker van zijn dat de toekomst pas 40-jarige Seoane zeker niet alleen in Zwitserland ligt.

Heiko Herrllich (Dui) – 47 jaar – Zonder club
De eerste clubloze trainer in dit rijtje. Al zit Heiko Herrllich pas sinds december zonder job. Bayer Leverkusen zette Herrlich opzij, omdat de ontwikkeling van het elftal stokte. Vorig seizoen had hij zich met Leverkusen met een prima vijfde plaats nog wel weten te plaatsen voor de Europa League. Daarvoor toonde Herrlich zijn kwaliteiten door het bescheiden SSV Jahn Regensburg met twee opeenvolgende promoties naar de 2. Bundesliga te leiden.

Wat ook voor Herrlich spreekt, is zijn uitstekende omgang met jonge spelers. Herrlich begon zijn trainersloopbaan bij de U19 van Borussia Dortmund, waar hij als speler de Champions League won. Later was hij bondscoach van de Duitse U17 en U19, om ook twee jaar de U17 van Bayern München te coachen. Waarschijnlijk heeft hij genoeg ervaring opgedaan om nu de stap naar het buitenland te wagen.

Michael Laudrup (Den) – 54 jaar – Zonder club
Bekijk het palmares van Michael Laudrup als speler en je beseft weer wat voor grote meneer het in de jaren '80 en '90 was. In de jaren '90 werd hij zelfs als de allerbeste ter wereld beschouwd. Als trainer haalde Laudrup nooit de absolute top, maar onverdienstelijk heeft hij het zeker niet gedaan.

Als beginnend coach werd hij kampioen met Brøndby, waarna hij dankzij aantrekkelijk en aanvallend voetbal veel lof oogstte met het Spaanse Getafe en Swansea City. Met Swansea zorgde hij voor een stunt door in 2012/13 de League Cup te veorveren, het grootste succes uit de historie. De laatste vier jaar bracht Laudrup door in Qatar, waardoor het salaris een obstakel kan vormen.

Ståle Solbakken (Noo) - 50 jaar - FC Kopenhagen (Den) - Contract tot medio 2021
Club Brugge had met Trond Sollied eenmaal een Noorse coach aan het roer staan en dat bleek een uitstekende combinatie. Wellicht kan landgenoot Ståle Solbakken in de voetsporen van Sollied treden. Solbakken weet als te goed wat het is om met een topclub voor de prijzen te spelen. In twee periodes bij FC Kopenhagen werd hij liefst zeven keer landskampioen en veroverde hij vier keer de beker, waarbij het driemaal de dubbel betrof.

Daartegenover staan wel teleurstellende uitstapjes naar 1. FC Köln (Dui) en Wolverhampton Wanderers (Eng). De successen hebben echter de overhand. Mocht Club Brugge hem willen, zal er overigens een afkoopsom op tafel moeten worden gelegd.

Óscar García (Spa) – 45 jaar – Zonder club
Net als de bovengenoemde namen weet ook Óscar García wat het is om clubs aan trofeeën te helpen. García bezorgde Maccabi Tel Aviv na tien jaar wachten eindelijk weer de Israëlische landstitel (2012/13). In zijn twee seizoenen bij Red Bull Salzburg behaalde hij zelfs een honderd procent score wat de dubbel betreft. Bij zowel Tel Aviv als Salzburg werden 69% van de matchen gewonnen, een ijzersterk moyenne.

Helaas voor García bleef de ex-speler van FC Barcelona daar bij Brighton & Hove Albion (Eng), Saint-Étienne (Fra) en Olympiakos Pireaus (Gri) ver uit de buurt, met een vroegtijdige exit tot gevolg. Door gezondheidsproblemen was hij zelfs eens slechts vier matchen coach van Watford (Eng). En dat is het minpunt van García. Op het oog is hij geen man voor de langere termijn, aangezien hij gemiddeld nog geen jaar in dienst blijft.

Vladimir Ivic (Ser) – 41 jaar – Maccabi Tel Aviv (Isr) – Contract tot medio 2020
Garcia gebruikte Maccabi Tel Aviv als springplank voor een loopbaan in grotere competities. Vladimir Ilic zou hetzelfde pad kunnen bewandelen. Ilic is na 22 duels nog ongeslagen met Tel Aviv en met een voorsprong van 20 punten op Maccabi Haifa in sneltreinvaart op weg naar de titel. Het zou voor Ilic zijn grootste prestatie betekenen, na eerder de Griekse beker te hebben gewonnen met PAOK Thessaloniki. Ivic heeft het trainersvak voorlopig uitstekend in de vingers.

Bert van Marwijk (Ned) – 66 jaar – Zonder club
Een klinkende naam, met een schat aan ervaring. De man die in 2002 de UEFA Cup won met Feyenoord en in 2010 met het Nederlandse Elftal nipt naast de wereldtitel greep. Na een kort verblijf bij Hamburger SV (Dui), focuste Van Marwijk zich opnieuw op het bondscoachschap. Hij kwalificeerde zich met Saudi-Arabië voor het WK 2018, waar hij uiteindelijk met Australië naartoe ging. In een poule met latere wereldkampioen Frankrijk, Denemarken en Peru was de groepsfase het eindstation. Van Marwijk is nog niet toe aan zijn pensioen, maar het is de vraag hij nog open staat voor een avontuur als clubcoach.

Tim Walter (Dui) – 43 jaar – Holstein Kiel (Dui) – Contract tot medio 2020
Duitsland is een kweekvijver voor veelbelovende trainers en Tim Walter hoort daar ook zeker tussen. Via Bayern München U17 en Bayern II kwam Walter voorbije zomer bij Holstein Kiel terecht. Walter en zijn mannen presteren met een zesde plaats boven verwachting in de 2. Bundesliga. Het verschil met koploper HSV is slechts acht punten. Niet slecht voor een club dat het kleinste stadion van de competitie heeft. Daar schuilt ook het probleem voor Walter. Met een stadion dat slechts plaats biedt aan 10.400 toeschouwers zijn groeimogelijkheden beperkt.

Neil Lennon (N-Ie) – 47 jaar – Zonder club
Het Schotse Celtic is bezig aan een reeks van zeven landstitels op rij. De eerste drie kwamen er mede dankzij de inbreng van Neil Lennon, die ook twee bekertriomfen kan claimen. Onvergetelijk is ook de 2-1 zege op FC Barcelona in een kolkend Celtic Park. Na een mislukt avontuur bij Bolton Wanderers keerde de Noord-Ier terug naar Schotland om aan de slag te gaan bij Hibernian FC.

In zijn eerste seizoen bracht hij Hibernian terug naar het hoogste niveau om het afgelopen seizoen als promovendus vierde te eindigen. De samenwerking was goed, tot Lennon januari jl. botste met spelers en medewerkers binnen de club. Een breuk was onvermijdelijk. Lennon heeft een opvliegend karakter, maar zou wat betreft het motto 'No Sweat No Glory' een ideale match zijn voor Club.

Kåre Ingebrigtsen (Noo) – 53 jaar – Zonder club
3x landskampioen, 2x de beker en 2x de Supercup. Dat was de oogst van Kare Ingbrigtsen in zijn vier jaar als oefenmeester van het Noorse Rosenborg. Met name zijn puntenmoyenne springt in het oog. Onder zijn leiding werd er gemiddeld 2,11 punten per wedstrijd gepakt. Ter vergelijking, Leko zit bij Club Brugge op 1,81. Overigens hebben ook Zorniger, Solbakken, García, Ilic, Van Marwijk en Lennon bij topclubs al hogere moyennes dan Leko behaald.

Ingebrigtsen heeft met Rosenborg alles gewonnen wat er op nationaal niveau te winnen valt. Verrassend was deze zomer dan ook de aankondiging dat Rosenborg niet verder met hem wilde. Ingebrigtsen is dus beschikbaar voor een nieuwe uitdaging.

Erik ten Hag (Ned) – 49 jaar – Ajax (Ned) – Contract tot medio 2020
Het is nog toekomstmuziek, maar als Erik ten Hag er niet in slaagt om na vier jaar weer eens de kampioensschaal naar Ajax te halen zal de druk van binnen- en buitenuit zo hoog worden opgevoerd dat zijn positie onhoudbaar is. Met een achterstand van zes punten op het nagenoeg onverslaanbare PSV (1x verlies), dreigt dat scenario. Prestaties in de Champions League (door naar laatste 16) en nationale beker (minstens halve finale) kunnen de 49-jarige Ten Hag dan niet redden. Een stap naar het buitenland lijkt dan nog de enige oplossing.

Club Brugge hoeft zeker niet bij voorbaat kansloos te zijn, want Ten Hag kijkt vooral naar het potentieel van een club. En of hij zijn filosofie, offensief spel met hoge pressing, kan toepassen. Dus als Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert een goed verhaal voorleggen, kan dat Ten Hag overtuigen. Voor Ajax was Ten Hag immers ook aan de slag bij Go Ahead Eagles, Bayern München II en FC Utrecht. En Nederlandse coaches deden het over het algemeen niet slecht bij Brugge.

Dino Toppmöller (Dui) – 38 jaar – F91 Dudelange (Lux) – Contract tot medio 2019
Mocht Club Brugge in navolging van Ivan Leko weer in willen zetten op een jonge, ambitieuze coach, dan voldoet Dino Toppmöller mogelijk aan het profiel. Op 38-jarige leeftijd heeft hij al één promotie, twee nationale titels en een bekerwinst achter zijn naam staan. Bovendien schreef hij internationaal een voetbalsprookje met F91 Dudelange. Toppmöller en co. bereikten de groepsfase van de Europa League, iets dat altijd voor onmogelijk was gehouden met een Luxemburgse club. Toppmöller flikte het toch en zette zich op de kaart. Dat de zoon van voormalig topcoach Klaus Toppmöller (Champions League-finalist met Bayer Leverkusen) talent heeft staat vast. Bovendien heeft hij een aflopend contract.