Joos laat zich kritisch uit over VAR: 'Sport moet ontroeren en beroeren'

Joos laat zich kritisch uit over VAR: 'Sport moet ontroeren en beroeren'

Gepubliceerd: zaterdag 9 februari 2019 om 20:16za 09-02-2019 om 20:16

De VAR lag afgelopen weekend weer serieus onder vuur na enkele foute beslissingen. Ook Filip Joos lijkt niet helemaal tevreden geweest te zijn met het geleverde werk op de vorige speeldag.

Zo zag Joos het doelpunt van Mehdi Carcela in de topper tegen Anderlecht afgekeurd worden. 'Het wonderlijke doelpunt van Mehdi Carcela zondag tegen Anderlecht heeft een nieuw VAR-tijdperk ingeluid', schrijft hij in De Standaard.

'Tot zondag werd de videoref enkel op de korrel genomen wanneer hij blunderde - de laatste keer gebeurde dat zo'n vier eerder, toen Club Brugge geen strafschop kreeg nadat Birger Verstraete van KAA Gent zich op Hans Vanaken had gestort als was hij een aan een liaan slingerende Tarzan die Jane in de smiezen kreeg.'

Luikse VAR
Ook in Luik greep de VAR in. 'In Luik waren de mannen in het busje kop van Jut, terwijl iedereen besefte dat ze het bij het rechte eind hadden. Dat kan maar één ding betekenen: niet de drie videorefs zelf vormden het probleem, maar wel het mechanisme dat ze vertegenwoordigen', oordeelt Joos.

'De VAR als systeem, de deus ex machina die sinds een paar jaar ingrijpt in voetbalwedstrijden. Haast iedereen verzuchtte zondag op Sclessin, desnoods diep in zijn binnenste: doodzonde dat er VAR was.'

Rechtvaardigheid
Volgens Joos is de romantiek van het voetbal toch ietwat verdwenen door de VAR 'Juist, hoor ik u denken, de rechtvaardigheid? Hadden we die niet tot hoogste goed verkozen, toen we de VAR installeerden? Kan zijn, maar hear hear: sport is niet rechtvaardig. Sport moet zelfs niet rechtvaardig zijn. Het leven is dat ook niet, kijk gerust om u heen, voorbeelden te over. Sport moet ontroeren. En beroeren', vindt Joos.

'De VAR is een kind van het geld. En dus van zijn tijd. Van de vooruitgang ook, want wat we kunnen, zullen we ook doen. Zonder echt na te denken over de gevolgen. Zonder te beseffen dat we radicaal zouden ingrijpen in de beleving van de voetbalsport. Natuurlijk zal de klok niet worden teruggedraaid, de videoref is een blijvertje', besluit hij toch enigszins cynisch.

Poll

Moet de VAR afgeschaft worden?

(342 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws