'Voetbalfans ergeren zich aan kinderziektes VAR en dragen oplossing aan'

'Voetbalfans ergeren zich aan kinderziektes VAR en dragen oplossing aan'

06-02-2019 13:31
22

Voetbalfans vinden de videoref over het algemeen een vooruitgang, maar ergeren zich aan de flaters die wekelijks nog vast kunnen worden gesteld in de Jupiler Pro League. Dat blijkt uit een enquête van Het Nieuwsblad, die door 5.000 voetballiefhebbers werd ingevuld.

Zoals gezegd is de VAR in de ogen van de fans een goede zaak, maar het moet beter. ''Wat de voetbalfans wel stoort, is dat de kinderziektes na ruim anderhalf seizoen nog altijd niet uitgeroeid zijn. De talrijke interpretatiemogelijkheden over de clear error blijven een groot minpunt. Net als dat er aan de bekwaamheid van de videorefs in het busje wordt getwijfeld. Vooral dan over wanneer ze precies moeten ingrijpen'', schrijft Chef Voetbal Ludo Vandewalle in zijn commentaar.

De 5.000 fans droegen zelf al een oplossing aan. ''Laat ook de ploegen tijdens de wedstrijd zelf beslissen over het inzetten van de ­videoref. Naar analogie met de drie calls per speler in het tennis of het ­hockey zou ook elke ploeg drie mogelijkheden per wedstrijd kunnen krijgen om voor een beslissing videobeelden te raadplegen. Als de tussenkomst onterecht is, vervalt een mogelijkheid. Is ze terecht, dan blijft de mogelijkheid bestaan'', luidt het voostel.

Mindert tijdverlies en schwalbes
Vandewalle ziet daar wel iets in. ''Drie calls per ploeg en niet meer. Zo blijft het tijdverlies beperkt. Ook de bedrieglijke schwalbes zullen verdwijnen. Geen ­enkele speler wil het op zijn geweten hebben dat een kans op het gebruik van videobeelden wordt tenietgedaan, omdat hij zijn eigen trainer op het verkeerde been zette'', besluit Vandewalle.