Gent speelt Bekerfinale tegen Mechelen na geweldige comeback tegen Oostende

30-01-2019 23:30 Laatste update: 31-01-2019 09:25
39

KAA Gent speelt de finale van de Beker van België tegen KV Mechelen. De terugwedstrijd op het veld van KV Oostende eindigde op 2-2, net als de heenwedstrijd. Na verlengingen stond nog steeds dezelfde stand op het scorebord, maar Gent won de strafschoppenreeks met 4-3.

De wedstrijd kon nochtans niet beter beginnen voor de Kustploeg. Na amper zeven minuten kwam Oostende al op voorsprong via Tom De Sutter, die zijn derde goal maakte in vier wedstrijden. Gent had niet meteen een snedige reactie in huis na de 1-0. Integendeel: de Buffalo's ontsnapten aan de 2-0 toen Zivkovic een opgelegde kans over de kooi van Kaminski schoot. Nadien volgde wel een kleine domper voor Oostende. De Sutter moest naar de kant met een blessure, maar zijn vervanger deed meteen de netten trillen. Sakala stond nog geen minuut op het veld toen hij een schitterende assist van Vanlerberghe knap afwerkte.

De 2-0 kwam hard bij Gent. Coach Jess Thorup besloot meteen in te grijpen en haalde in de eerste helft nog Plastun naar de kant voor Tsjakvetadze. Veel bracht dat niet op, al kreeg Bezus kort voor de rust de beste kans voor Gent in de eerste helft. Dutoit reageerde echter gepast en hield zijn netten schoon. Meteen na de rust werd het opnieuw warm voor het doel van Oostende. Sorloth schakelde Lombaerts uit en leek te scoren, maar Dutoit pakte uit met een geweldige redding. De keeper van Oostende kende een begenadigde dag, want even later hield hij Bezus opnieuw van een treffer.

Gent kwam dichter en dichter, maar scoren lukte telkens net niet. Tsjakvetadze schoot aan de tweede paal een voorzet van Jaremtsjoek in het zijnet. De Buffalo's verdienden een goal in de tweede helft, maar Oostende gaf defensief geen krimp. Bovendien pakte Dutoit uit met enkele knappe reddingen. Pas in de slotfase moest de doelman van Oostende zich gewonnen geven. Sorloth kreeg te veel ruimte en scoorde met een droge knal. Gent bleef aandringen en kreeg in de toegevoegde tijd loon naar werken. Dutoit pakte uit met een wereldsave op een kopbal van Jaremtsjoek, maar tegen de rebound van Bezus was hij kansloos.

Verlengingen
Dankzij de late gelijkmaker moesten verlengingen beslissen over wie naar de Bekerfinale gaat. Tijdens het eerste extra kwartier viel amper iets te beleven.  De spanning was te snijden, maar echte kansen vielen er niet te noteren tot in de laatste minuut van de eerste verlenging. Jaremtsjoek pakte uit met een gevaarlijke kopbal, maar Dutoit pakte opnieuw uit met een geweldige reflex.

Ook tijdens de tweede verlenging viel er amper iets te beleven in de Versluys Arena. De beste kans was voor Sorloth, maar hij trapte over de bal. De beide ploegen slaagden er niet in te scoren tijdens de verlengingen, waardoor penalty's de beslissing moesten brengen. Daarin ontpopte Kaminski zich tot de grote held. Hij pakte drie strafschoppen van Oostende, waardoor Gent de strafschoppenreeks won met 4-3. De Buffalo's mogen dus naar het Koning Boudewijnstadion om de finale van de Beker van België te spelen tegen KV Mechelen, dat dinsdagavond Union Saint-Gilloise uitschakelde.