Joos kent Gouden Schoen al: 'Dat het zijn eerste is, is, welja, niet normaal'

Joos kent Gouden Schoen al: 'Dat het zijn eerste is, is, welja, niet normaal'

13-01-2019 10:53
73

Voor Filip Joos is het overduidelijk: Hans Vanaken, en niemand anders, mag zich komende woensdag de Gouden Schoen van 2018 noemen. De journalist vindt die keuze de enige logische.

'Vanaken wint woensdag de Gouden Schoen', schrijft Joos stellig in zijn column voor De Standaard. 'Dat het zijn eerste is, is, welja, niet normaal. Sinds hij op die zomerse augustusdag in het Astridpark zijn visitekaartje afgaf, is geen voetballer hier te lande bepalender geweest dan hij. Twee seizoenen voor Lokeren, drieënhalf inmiddels voor Club.'

'Natuurlijk is Club een team, natuurlijk was Michel Preud'homme de kampioenenmaker, en na hem Ivan Leko. Mannen die veel spelers beter hebben gemaakt. Maar niet Vanaken. Die is laconiek zichzelf, altijd en overal. Onveranderlijk. Onveranderbaar. Geen metamorfose, nooit', duidt Joos het belang van de spelmaker bij Club.

Alomtegenwoordig
'Vanaken is op zijn mooist als hij op zoek gaat naar wat er nog niet is, maar waar hij, anders dan de eenentwintig andere spelers op het veld, al een vaag idee van heeft. Omstandighedencreator, zou op zijn visitekaartje moeten staan. Je vindt hem overal op het veld, soms zelfs in een ogenschijnlijk dienende rol, maar altijd zit er een idee achter, in de pass die hij trapt, in de ruimte die hij achterlaat of voorziet', besluit Joos lyrisch.