Het netwerk van Rutten: Tien ex-spelers die Anderlecht hem kan bezorgen

Het netwerk van Rutten: Tien ex-spelers die Anderlecht hem kan bezorgen

08-01-2019 18:00 Laatste update: 18:10
32

Fred Rutten (56) werd zondag benoemd tot hoofdcoach van Anderlecht. Rutten zit bijna de helft van zijn leven in het trainersvak en was eindverantwoordelijke bij zeven verschillende clubs. In totaal kwamen 234 spelers onder zijn leiding in actie. Op zoek naar versterkingen zal ook Rutten zijn mening geven. VoetbalPrimeur.be vond tien spelers die eerder met Rutten werkten en die wel eens in aanmerking kunnen komen voor een hereniging met de Nederlander.

Karim El Ahmadi (Mar)
Club: Al Ittahad (Sau)
Leeftijd: 33 jaar
Marktwaarde: 3 miljoen euro

Van de 234 spelers zijn er slechts zeven die bij die bij meer dan één club samenwerkten met Rutten. El Ahmadi behoort tot dat selecte groepje. Het was Rutten die El Ahmadi bij FC Twente vormde tot een middenvelder van nationaal topniveau. El Ahmadi werd na het seizoen 2007/08 voor vijf miljoen euro verkocht aan Feyenoord, waar beide heren in 2014, mede op voorspraak van Rutten, elkaar terugvonden. De 53-international van Marokko verdient nu veel geld in Saoedi-Arabië, maar als iemand hem kan overtuigen om terug te keren naar Europa is Rutten het wel. El Ahmadi heeft namelijk veel te danken aan Rutten. Zo zei El Ahmadi ooit: ''Toen ik jong was, heeft hij mij als het ware ook opgevoed als profvoetballer.'' El Ahmadi zou de ideale strateeg en aanjager van Anderlecht kunnen worden.

Balazs Dzsudzsak (Hon)
Club: Al Ittahad (VAE)
Leeftijd: 32 jaar
Markwaarde: 3,5 miljoen euro

Dzsudzsak steeg onder Rutten tot grote hoogte bij PSV. In de 96 matchen dat Rutten een beroep deed op de klassieke linksbuiten, was Dzsudzsak goed voor liefst 40 goals en 37 assists. Dzudszak werd voor 18 miljoen euro verkocht aan Anzhi, maar trok na een half jaar al verder naar Dinamo Moskou, waar hij wisselende tijden kende. Nadien belandde Dzudszak in Turkije en de zandbak. Dzsudzsak zou met zijn acties, voorzetten en standaardsituaties voor een aanvallende impuls kunnen zorgen bij paars-wit. Bovendien heeft hij Rutten hoog zitten: ''Ik zie de trainer als mijn stiefvader. Hij weet alles van me.''

Guram Kashia (Geo)
Club: San Jose Earthquakes (VS)
Leeftijd: 31 jaar
Marktwaarde: 1,5 miljoen euro

Anderlecht heeft naast creativiteit ook nood aan een sterke leider in het centrum van de defensie. Kashia (31) zou met al zijn ervaring perfect zijn voor deze rol. En het feit dat Rutten een oude bekende van hem is, kan ook meehelpen. Rutten werd in het jaargang 2012/13 knap vierde met Vitesse en Kashia was de onbetwiste leidersfiguur in dat elftal. Kashia werd een clubicoon en koos deze zomer na acht seizoenen trouwe dienst voor een avontuur in de Verenigde Staten. Kashia is net als Rutten een gevoelsmens, dus als Kashia zou worden gepolst door Rutten, wordt de Georgiër waarschijnlijk aan het twijfelen gebracht.

Jeremain Lens (Ned)
Club: Besiktas (Tur)
Leeftijd: 31 jaar
Marktwaarde: 3,5 miljoen euro

Twee seizoenen, 86 duels. Het moge duidelijk zijn dat Lens bij PSV een belangrijke pion was voor Rutten. Lens betaalde het vertrouwen terug met 19 doelpunten en 27 assists. Lens werd in zijn PSV-periode international van Oranje en vier jaar later derde op het WK 2014. Rutten hielp zijn loopbaan daarbij op gang. Via Dinamo Kiev, Sunderland en Fenerbahçe kwam Lens (31) afgelopen zomer bij Besiktas terecht, waar de rappe vleugelspeler in zijn eerste seizoen tussen bank en basis pendelt. Mogelijk staat hij open voor een nieuwe samenwerking met Rutten.

Ibrahim Afellay (Ned)
Club: Stoke City (Eng)
Leeftijd: 32 jaar
Marktwaarde: 1,5 miljoen euro

Rutten maakt als assistent van Guus Hiddink de grote doorbraak van megatalent Afellay mee en als Rutten zelf aan het roer komt bij PSV, wordt Afellay in het seizoen 2009/10 aangewezen als aanvoerder. Twee seizoenen later realiseert Afellay een droomtransfer naar FC Barcelona. Hoewel hij de landstitel en Champions League wint, slaagt hij er niet. Al kende Afellay met een gescheurde kruisband en peesblessure ook buitengewoon veel blessureleed. De laatste kwetsuur hield hem zelfs 438(!) dagen aan de kant. Uitleenbeurten aan Schalke 04 en Olympiakos zijn niet succesvol en afgezien van zijn eerste jaar pakt ook de keuze voor Stoke City niet goed uit. Stond na een conflict met coach Paul Lambert, sinds 30 december 2017 niet meer op het veld. Hoog tijd dus om weg te gaan. Rutten kent de gebruiksaanwijzing van 'moeilijke jongen' Afellay als geen ander en zou de 53-voudig international terug kunnen laten schitteren. De naam Afellay is zelfs al gevallen in Brussel.

Wilfried Bony (Ivo)
Club: Swansea City (Wal)
Leeftijd: 30 jaar
Marktwaarde: 7 miljoen euro

Kashia stond bekend als de leider van Vitesse, maar spits Bony was de absolute sterspeler. Bony groeit onder Rutten uit tot een sensatie in de Nederlandse Eredivisie. Bony scoort uit alle hoeken en standen. In 36 duels vindt hij 37 keer het net. Wow! De Ivoriaanse krachtpatser wordt na dit wonderseizoen voor 16 miljoen verkocht aan Swansea City, schopt het tot Manchester City en komt via Stoke City terug bij Swansea. Zijn eindrapport in de Premier League: 115 duels, 36 treffers. Bony degradeerde met Swansea en mede door een blessure kwam hij tot op heden amper zes keer in actie op het tweede niveau. Met zijn kwaliteiten en staat van dienst, waaronder 52 caps voor Ivoorkust, zou hij met Landry Dimata hét koningskoppel kunnen vormen. Over de prijs valt ongetwijfeld nog te onderhandelen met Swansea.

Rick Karsdorp (Ned)
Club: AS Roma (Ita)
Leeftijd: 23 jaar
Marktwaarde: 7,5 miljoen euro

Rutten zou ook de naam van Karsdorp aan kunnen reiken bij Frank Arnesen en Michael Verschueren.  Het was Rutten die jeugdproduct Karsdorp bij Feyenoord omtoverde van 'nummer 10' tot rechtsback. Het bleek een gouden zet. De 19-jarige Karsdorp kwam zo uit het niets tot 19 optredens in Feyenoord 1 en het was een opmaat voor zijn mooie toekomst als rechtsback. Karsdorp heeft een ongekend loopvermogen en combineert dat met een goede eindpass. Zo kwam hij in het seizoen 2015/16 tot 10 assists. Na 101 matchen bij 'zijn' Feyenoord maakte hij de overstap naar AS Roma. Daar kwam hij door blessureleed en stevige concurrentie nog niet verder dan vier optredens. Een uitleenbeurt is in een win-winsituatie voor beide partijen. En een extra rechtsback is geen overbodige luxe voor Anderlecht. Dinsdagmiddag werd bekend dat Anderlecht daadwerkelijk aast op Karsdorp. De Brusselaars moeten wel snel zijn, want onder meer Feyenoord ligt op de loer.

Douglas (Ned)
Club: -
Leeftijd: 30 jaar
Marktwaarde: 400.000 euro

De 56-jarige Rutten wordt in zijn vaderland geroemd voor onder meer het ontdekken van talent en het beter maken van jonge spelers. Rutten sloeg met Douglas de spijker andermaal op z'n kop. De boomlange Douglas (1m92) werd gescout in Brazilië, door Rutten gelanceerd bij FC Twente en de fysieke centrumverdediger zou bij deze club uitgroeien tot steunpilaar in het elftal dat Twente in 2010 de eerste landstitel bezorgde. Douglas werd aangemoedigd om zich snel tot Nederlander te naturaliseren, maar toen dit proces eenmaal was voltooid, volgde slechts één oproep voor het Nederlands elftal. Geen speelminuten. Na uitstapjes naar Dinamo Moskou, Trabzonspor en Sporting Lissabon is Douglas sinds enkele maanden clubloos. Douglas zou zich dan ook zeker verheugen op een telefoontje uit Brussel.

Eljero Elia (Ned)
Club: Basaksehir (Tur)
Leeftijd: 31 jaar
Marktwaarde: 1,5 miljoen euro

Nog een gevestigde naam uit het Nederlandse voetbal, die veel te danken heeft aan de coach Rutten. Elia heeft met clubs als Hamburger SV, Juventus, Werder Bremen, Southampton en Feyenoord een indrukwekkend CV. Zonder de lessen van Rutten bij FC Twente had Elia het echter nooit zover geschopt. Dat erkent de linksbuiten ook. "Ik heb zoveel van die man geleerd'' en ''Fred Rutten kon precies de juiste snaar raken'' zijn slechts enkele van de vele lovende uitspraken. Elia heeft zijn vizier gericht op een comeback bij Feyenoord, maar lievelingstrainer Rutten kan hem wellicht eerst nog verleiden tot een tussenstop in Brussel.

Ismail Aissati (Mar)
Club: Denizlispor (Tur)
Leeftijd: 30 jaar
Marktwaarde: 500.000 euro

Aissati speelde als 17-jarige talent namens PSV de sterren van de hemel tegen AC Milan. Rutten genoot als assistent vanaf de zijkant. Rutten had een zwak voor Aissati en haalde de creatieve middenvelder in 2006/07 een half jaar op huurbasis naar FC Twente. Bij Vitesse kwam het bijna tot een nieuwe hereniging. ''Mocht ik bij Vitesse tekenen, dan is het puur omdat meneer Rutten hier trainer is'' zei Aissati destijds. Helaas voor Rutten vonden club en speler geen akkoord, waarna Aissati begon rond te zwerven in Rusland en Turkije. Op zijn 30e heeft Assaiti zijn loopbaan bij Denizlispor weer op de rails (29 duels, 10 assists), maar voor Rutten zou hij hoogstwaarschijnlijk een vertrek overwegen.

Lees ook: Profielschets Fred Rutten: man met gouden hart en duidelijke achilleshiel