Transferrapport Club Brugge: 'Koopjes verrassen, dure aankopen falen opzichtig'

Transferrapport Club Brugge: 'Koopjes verrassen, dure aankopen falen opzichtig'

30-12-2018 10:00 Laatste update: 10:53
10

De jaarwisseling is in zicht en dat betekent dat de wintermercato voor de deur staat. Met de transferperiode in aantocht, velt VoetbalPrimeur.be een oordeel over de zomeraankopen van de G5 + Royal Antwerp FC. Na KAA Gent, Standard, Royal Antwerp FC en Racing Genk is het nu de beurt aan regerend landskampioen Club Brugge.

Mats Rits
- Vorige club: KV Mechelen
- Leeftijd: 25 jaar
- Prijs: 1,5 miljoen euro
- Beoordeling: 8/10

Wie bij de komst van Mats Rits had gezegd, dat hij in 18 van de eerste 21 speeldagen aan de aftrap zou staan, was onherroepelijk voor gek verklaard. De middenvelder stond zelfs in de Champions League zijn mannetje. Rits heeft daarmee vriend en vijand verrast. Waarschijnlijk zelfs de bepalende mensen binnen Club. Heel knap hoe Rits de stap van een degradant naar topclub moeiteloos heeft verwerkt. Een uitstekende investering, die anderhalf miljoen euro.

Arnaut Danjuma
- Vorige club: NEC Nijmegen (Ned)
- Leeftijd: 21 jaar
- Prijs: 1 miljoen euro
- Beoordeling: 7,5/10

Wat had een aanvaller van een Nederlandse tweedeklasser nou te zoeken bij Club Brugge? Met deze sceptische blik werd deze grote onbekende aanvankelijk onthaald. Bij zijn debuut was echter al duidelijk dat Club Brugge hier een pareltje had ontdekt. Danjuma was iedere match een constante dreiging op de linkerflank, wat resulteerde in vier treffers en drie assists in zijn eerste elf partijen. Stormachtige ontwikkeling werd helaas een halt toegeroepen door een enkelblessure. Staat sinds oktober langs de kant. Het is voor Club te hopen dat hij snel weer fit is, want  Danjuma kan goed gebruikt worden in de titelrace. Één ding staat vast: Danjuma was met een aankoopsom van één miljoen euro een koopje. Ooit gaat hij héél véél winst opleveren.

Siebe Schrijvers
- Vorige club: Racing Genk
- Leeftijd: 22 jaar
- Prijs: 3 miljoen euro
- Beoordeling: 7,5/10

Zijn transfer werd hier en daar toch met de nodige argusogen bekeken. Inmiddels zijn de twijfels weg. Schrijvers heeft in het eerste deel van de competitie laten zien het niveau aan te kunnen. Hoewel hij niet altijd aan de aftrap staat, zijn de stats van de schaduwspits uitmuntend: 15 matchen, 8 goals. De voormalige Genkenaar krijgt een ruime voldoende op zijn tussenrapport.

Clinton Mata
- Vorige club: Charleroi
- Leeftijd: 26 jaar
- Prijs: 1,5 miljoen euro
- Beoordeling: 6,5/10

Moest zodra hij zijn contract ondertekende een operatie ondergaan, waardoor hij zijn avontuur in Brugge met een achterstand begon. Eenmaal fit heeft Mata deze weggewerkt en een vaste plek op de rechterflank veroverd. Lijkt deze plaats ook niet meer af te staan.

Sofyan Amrabat
- Vorige club: Feyenoord (Ned)
- Leeftijd: 22 jaar
- Prijs: 2,5 miljoen euro
- Beoordeling: 5/10

Amrabat ontvluchtte de Nederlandse topclub Feyenoord na amper één jaar. Hij voelde zich maandenlang ongelukkig door zijn reserverol. Club Brugge was zijn redding. Het zal voor Amrabat dan ook pijnlijk zijn geweest dat hij aanvankelijk van de regen in de drup belandde. Onder Leko speelde hij de eerste maanden nóg minder dan bij Feyenoord. IJzersterke optredens tegen Borussia Dortmund en Standard brachten uit het niets een kentering. Op het moment dat Amrabat al als miskoop werd beschouwd, stond hij op. Het publiek sloot de fysieke middenvelder in de harten en Leko noemt hem al liefkozend 'de gangster die hij nodig had'. Club Brugge gaat na de winterstop nog veel plezier aan de Marokkaans international beleven.

Matej Mitrovic
- Vorige club: Besiktas (Tur)
- Leeftijd: 23 jaar
- Prijs: 3,5 miljoen euro
- Beoordeling: 4/10

Deze sterke Kroaat had als huurling een basisplaats in de kampioensploeg, totdat hij door een hamstringblessure de beslissende matchen in de titelrace moest missen. Mitrovic had in elf duels echter genoeg indruk gemaakt om Club Brugge de optie tot koop (3,5 miljoen euro) te doen lichten. Werd bij aankoop gezien als onbetwistbare titularis, maar kent een serieuze terugval. Dieptepunt was de match op Charleroi waar hij voor rust inviel en in minuut 77 weer werd gewisseld door Ivan Leko. Is door stevige concurrentie bovendien nooit zeker geweest van een vaste basisplaats. Zal er een schepje bovenop moeten doen.

Kaveh Rezaei
- Vorige club: Charleroi
- Leeftijd: 26 jaar
- Prijs: 5 miljoen euro
- Beoordeling: 3/10

Rezaei was vorig seizoen bij Charleroi goed voor twaalf treffers in de reguliere competitie en vier goals in Play-Off 1. Nadat hij het seizoen opende met drie doelpunten in drie duels, was Club Brugge overtuigd. CEO Vincent Mannaert betaalde Charleroi een recordbedrag van vijf miljoen euro om de Iraniër los te weken. De duurste aankoop ooit heeft nog geen seconde zijn hoge som waar kunnen maken. Rezaei was namelijk in tien matchen pas goed voor één schamel goaltje. Lag ook al vaak in de lappenmand. Mochten alle spitsen fit zijn, dan zou Rezaei wel de vierde en laatste optie in de rij kunnen worden.

Karlo Letica
- Vorige club: Hajduk Split (Kro)
- Leeftijd: 21 jaar
- Prijs: 3 miljoen euro
- Beoordeling: 3/10

Club Brugge en keepers, het was in 2017/18 een dramatische combinatie. Leko gebruikte liefst vijf doelmannen en geen van allen kon overtuigen. Logisch dat Blauw-Zwart prioriteit maakte van het binnenhalen van een nieuwe sluitpost. Uiteindelijk viel de keuze op Karlo Letica. Het Kroatische talent moest een einde maken aan de keeperscrisis. Letica bleek echter niet klaar voor het grote werk. Na een paar fouten nam de onzekerheid toe en raakte het geduld van Leko op. Ethan Horvath kreeg en herkansing en greep de opportuniteit met beide handen aan. Letica zien we voorlopig niet meer terug onder de lat.

Luan Peres
- Vorige club: Ituano (Bra)
- Leeftijd: 24 jaar
- Prijs: 500.000 euro
- Beoordeling: 1/10

Vincent Mannaert zit er toch opvallend vaak gruwelijk naast, wanneer hij spelers gaat halen in Zuid-Amerika. Luan Peres is de volgende naam in dat steeds langer worden rijtje miskopen. Peres had zijn eerste en enige basisplaats in het bekerechec tegen Deinze, waarin hij teleurstelde en aan de rust werd gewisseld. In de competitie zagen we de Braziliaan pas 12 minuten aan het werk. Waarschijnlijk blijft het daarbij, want achterin is hij zesde keus. Peres zou deze winter dan ook mogen beschikken.

Algemene score: 5
Mannaert had dankzij de behaalde landstitel en de ontvangen miljoenen voor Anthony Limbombe (8,5 miljoen euro) en Abdoulay Diaby (5,5 miljoen euro) nauwelijks beperkingen tot het transferbudget. Dat resulteerde in een totale investering van 21,5 miljoen euro. Mannaert brak zelfs een transferrecord. Je zou verwachten dat de miljoenenaankopen er gelijk staan. Bij Rezaei, Mitrovic, Letica en Amrabat is dat allerminst het geval geweest. Het zijn juist de twijfelgevallen, waaronder ook Schrijvers, die stuk voor stuk een (ruime) voldoende krijgen. Peres is de enige dissonant in dat opzicht, al is dat ook deels het risico van het vak. Een topkeeper vinden blijft een probleem, maar aan de andere kant zijn er nieuwe ruwe diamanten gehaald. Mannaert had met zijn budget echter een voldoende moeten scoren.

Bronnen voor transfersommen: Transfermarkt.com.