De cijfers na 21 speeldagen: Samatta met Gouden Stier nieuwe jaar in, Bolat blinkt

De cijfers na 21 speeldagen: Samatta met Gouden Stier nieuwe jaar in, Bolat blinkt

28-12-2018 16:21 Laatste update: 16:42
2

Het Belgische voetbaljaar 2019 zit erop, tijd om een balans op te maken. Na 21 speeldagen voert KRC Genk met trots de rangschikking van de Jupiler Pro League aan. Maar hoe zit het in de individuele lijstjes?

Dat Ally Mbwana Samatta topschutter is, is intussen genoegzaam bekend. De Tanzaniaan scoorde de voorbije maanden aan de lopende band, wat resulteerde in vijftien competitietreffers. Overigens prikte Samatta er nog eens negen (!) bij in de Europa League. Enkel Landry Dimata, donderdag nog twee maal trefzeker tegen Waasland-Beveren, komt wat in de buurt van de Genk-spits. De aanvaller van RSC Anderlecht staat nu op dertien.

Het hoeft niet te verbazen dat ook bij de assists een Genkenaar hoog scoort. Spelmaker Alejandro Pozuelo zette in 21 wedstrijden negen keer een ploeggenoot op weg naar een doelpunt. Toch is dat niet voldoende om de ranglijst aan te voeren. Die eer is weggelegd voor Hans Vanaken. De metronoom van Club Brugge was nog drie keer meer bepalend dan Pozuelo.

Daarnaast maakt de Pro League ook steevast een lijstje op met de doelman met het grootste aantal clean sheets. Sinan Bolat voert daarin het hoge woord. De keeper van Royal Antwerp FC hield negen keer zijn netten schoon. Tot slot krijgt Noë Dussenne nog een twijfelachtige titel, meer bepaald die van 'vuilste speler'. De verdediger van Royal Excel Moeskroen kreeg al vijf gele én twee rode prenten onder de neus geduwd. 

Alle statistieken komen van www.soccerway.com