Transferrapport Antwerp: '1 revelatie, 2 topdeals en een hoop teleurstellingen'

Transferrapport Antwerp: '1 revelatie, 2 topdeals en een hoop teleurstellingen'

28-12-2018 10:00 Laatste update: 15:33
6

De jaarwisseling is in zicht en dat betekent dat de wintermercato voor de deur staat. Met de transferperiode in aantocht, velt VoetbalPrimeur.be een oordeel over de zomeraankopen van de G5 + Royal Antwerp FC. Na KAA Gent en Standard is het nu de beurt aan Antwerp.

Simen Juklerød
- Vorige club: Valerenga
- Leeftijd: 24 jaar
- Prijs: ?
- Beoordeling: 8,5/10

Schot in de roos. Zonder twijfel behoort Juklerød tot de aangenaamste verrassingen van de heenronde. Speelde met uitzondering van 19 minuten alles in de competitie. Veelzeggend over de status die hij in no-time heeft gekregen. De Noorse linksback heeft al vijf assists op zijn naam staan. Daar blijft het gezien zijn aanvallende impulsen ongetwijfeld niet bij. Topwerk van Luciano D’Onofrio en diens scouts.

Lior Refaelov
- Vorige club: Club Brugge
- Leeftijd: 32 jaar
- Prijs: Huur
- Beoordeling: 8/10

Gouden zet van Antwerp. Samenwerking is voor beide partijen een win-win situatie. Refaelov is weer helemaal opgebloeid na zijn onbevredigende vertrek bij Club Brugge. En Antwerp haalde de 'missing link' naar de Bosuil. Refaelov tilt Antwerp naar een hoger niveau en laat de ploeg beter voetballen. Staat er niet elke match, maar het positieve overheerst. Opvallend: alle vijf matchen de waarin de Israëlische routinier scoorde werden gewonnen.

Buta
- Vorige club: Benfica
- Leeftijd: 21 jaar
- Prijs: ?
- Beoordeling: 7,5/10

Antwerp beschikt met Juklerod en Buta over twee van de beste en meest offensieve back van de Belgische velden. Begon geblesseerd aan het seizoen, maar eenmaal fit knokte hij zich razendsnel in de ploeg. Is ook nauwelijks meer weg te denken uit de basiself, nadat hij concurrent Daniel Opare naar het tweede plan heeft verwezen. Buta is nog altijd pas 21 jaar, dus heeft ook nog groeimarge.

Dieumerci Mbokani
- Vorige club: Dinamo Kiev (Oek)
- Leeftijd: 33 jaar
- Prijs: Transfervrij
- Beoordeling: 6,5/10

Sportief directeur Luciano D’Onofrio zorgde voor een grote stunt door Mbokani warm te maken voor een terugkeer naar de Jupiler Pro League. Mbokani kan met zes treffers en zeven assists in 16 duels prima statistieken voorleggen. Hij pakte daarmee de nodige punten voor zijn ploeg. De aanvalsleider speelde toch ook diverse teleurstellende matchen. Het is niet de Mbokani uit zijn glorietijd bij Anderlecht en Standard. Meer dan een voorzichtige voldoende zit er voorlopig niet in.

Matheus
- Vorige club: Londrina-PR (Bra)
- Leeftijd: 26 jaar
- Prijs: ?
- Beoordeling: 5,5/10

Het ene seizoen is het andere niet. Matheus heeft dat net als meer spelers in dit transferrapport ondervonden. Waar de Braziliaanse centrumverdediger in 2017/18 in totaal liefst 30 partijen in de basis begon bij Antwerp, was dat voorlopig pas acht keer het geval. Bölöni houdt simpelweg zoveel mogelijk vast aan het duo Van Damme/Arslanagic. Ging net als de rest van de ploeg kopje onder tegen Club, maar stond er voor het overige bijna altijd als Bölöni hem nodig had.

Sambou Yatabaré
- Vorige club: Werder Bremen (Dui)
- Leeftijd: 29 jaar
- Prijs: 200.000 euro
- Beoordeling: 5/10

Antwerp besloot deze imposante verschijning van 1m90 na een uitleenbeurt van een jaar voor twee ton definitief over te nemen. Harde werker, die aan het begin van het seizoen krachtig blok vormde met Faris Haroun. Yatabaré had vervolgens de pech dat hij twee maanden out was vanwege een kwetsuur. Keerde tegen Club Brugge (5-1 verlies) terug in de basis, maar zag sterretjes. Zal terug naar zijn beste niveau moeten groeien.

Ivo Rodrigues
- Vorige club: FC Porto (Por)
- Leeftijd: 23 jaar
- Prijs: ?
- Beoordeling: 4/10

Er werd gerekend op de ontbolstering van Rodriguez, maar de Portugees heeft zich nog niet kunnen ontwikkelen ten opzichte van vorig seizoen, toen hij werd gehuurd. Zijn rendement (één goal en drie assists) moet omhoog.

Jonathan Bolingi
- Vorige club: Standard Luik
- Leeftijd: 24 jaar
- Prijs: 750.000 euro
- Beoordeling: 4/10

Was afgelopen seizoen met zeven goals één van de belangrijke pionnen bij Royal Excel Moeskroen. Bolingi verzilverde zijn prestaties met een transfer naar Antwerp. De 24-jarige spits heeft deze stap omhoog nog niet kunnen rechtvaardigen. Één schamel doelpuntje in 24 optredens is veel te weinig voor een aanvaller die actief is bij de nummer drie van de ranglijst.

Didier Lamkel Zé
- Vorige club: FC Niort (Fra)
- Leeftijd: 22 jaar
- Prijs: 1 miljoen euro
- Beoordeling: 3/10

De duurste aankoop van het stel kan voorlopig nog geen potten breken. Lamkel Zé is niet altijd verzekerd van een basisplaats. Je kan het dan ook moeilijk een voltreffer noemen. Het feit dat Laszlo Bölöni de middenvelder niet op de voor hem vertrouwde linkerflank posteert, de positie waar hij zich liet opmerken in Frankrijk, werkt ook niet in zijn voordeel.

Amara Baby
- Vorige club: Charleroi
- Leeftijd: 29 jaar
- Prijs: 500.000 euro
- Beoordeling: 3/10

Zijn komst werd met de nodige verwachtingen begroet. Baby stond tot op heden echter amper twee keer aan de aftrap, miste vier weken door een blessure en was nog bij geen enkele goal betrokken. Het Antwerp-publiek heeft de Baby van Charleroi absoluut nog niet gezien. Het is de vraag of dat nog wel gaat gebeuren.

Daniel Opare
- Vorige club: FC Augsburg (Dui)
- Leeftijd: 28 jaar
- Prijs: Transfervrij
- Beoordeling: 3/10

Hoopte na een mislukte avonturen in Portugal, Turkije, Frankrijk en Duitsland zijn carrière nieuw leven in te blazen op bekende grond. Die missie is voorlopig mislukt. De ex-Rouche stelt immers teleur. Opare heeft voor de positie van rechtsback duidelijk het onderspit moeten delven in de concurrentiestrijd met Buta. Ziet hij een rol van reserve nog lang zitten?

Omar Govea
- Vorige club: FC Porto (Por)
- Leeftijd: 22 jaar
- Prijs: Huur
- Beoordeling: 2/10

Govea behoorde vorig seizoen als huurling bij Royal Excel Moeskroen tot de seizoensrevelaties. Kenners achtten de Mexicaans international dan ook goed genoeg voor Antwerp. Na vier maanden moet helaas geconcludeerd worden dat hij bij lange na nog geen meerwaarde is gebleken. Govea pakte op speeldag twee een rode kaart en belandde resoluut op een zijspoor. Sloot het kalenderjaar 2018 af met vier optredens én een blessure. Kan hij zich in 2019 herpakken?

Abdoulaye Seck
- Vorige club: Sandefjord (Noo)
- Leeftijd: 26 jaar
- Prijs: 25.000 euro
- Beoordeling: 1/10

De centrale verdediger kostte amper 25.000 euro, maar zelfs dit lijkt weggegooid geld te zijn geweest. Bölöni liet hem alleen opdraven in het verloren bekerduel met KV Mechelen (3-1). Seck speelde zodoende nog geen minuut in de competitie. Het ziet er niet naar uit dat er snel minuten op die teller gaan komen. Kortom: een volkomen overbodige floptransfer.

Jens Teunckens
- Vorige club: Club Brugge
- Leeftijd: 20 jaar
- Prijs: 150.000 euro
- Beoordeling: Geen

Zal geduld moeten tonen met een sterke doelman als Sinan Bolat voor zich. In afwachting van zijn debuut krijgt de beloftevolle sluitpost nog geen beoordeling.

Yves De Winter
- Vorige club: KSV Roeselare
- Leeftijd: 31 jaar
- Prijs: ?
- Beoordeling: Geen

Reservedoelman met de nodige ervaring. Kan net als Jens Teuckens nog niet beoordeeld worden, omdat hij evenmin in actie is gekomen.

Algemene score: 5-
De derde plaats doet vermoeden dat Antwerp zijn kern krachtig heeft versterkt in de zomer. Kijkende naar het rendement van de transfers, valt dat enorm tegen. D'Onofrio deed uitstekende zaken met het binnenhalen van Juklerød, Refaelov en Buta, terwijl Mbokani regelmatig zijn klasse heeft getoond. Veel spelers presteren echter onder de verwachtingen, met Jonathan Bolingi en Omar Govea als voorbeelden. Abdoulaye Seck is de grootste miskoop van het stel. Het is onduidelijk waarom Seck überhaupt is gehaald.

Bronnen voor transfersommen: Transfermarkt.com.