Anderlecht stond erbij en keek ernaar: Ik heb daar geen verklaring voor

Anderlecht stond erbij en keek ernaar: "Ik heb daar geen verklaring voor"

23-12-2018 13:45
19

Telkens je ervan overtuigd bent dat RSC Anderlecht de bodem heeft bereikt, volgt er toch nog een nieuw dieptepunt. De troosteloze nederlaag bij Royal Excel Moeskroen (3-1) is een nieuwe episode in dat verhaal. Geen pretje voor de wederoptredende Elias Cobbaut.

"Iedereen heeft gezien dat onze eerste helft niet goed was. Volgens mij verliezen we daar de wedstrijd. We moeten die match beter aanvatten, vanaf de eerste minuut grinta tonen, voor elke bal vechten ... Dat misten we in de eerste helft. Op training was het wel scherp, maar nu ... Ik heb daar geen verklaring voor. Het is moeilijk om over iedereen te spreken", laat de linkerflankspeler zijn ontgoocheling spreken bij Sporza.

De 2-0 was illustratief: Marko Bakic mocht vrij oprukken, waarna hij (weliswaar enig mooi) raak trof. "Dat tweede doelpunt, dat gaat hij nooit meer maken in zijn leven", aldus Cobbaut, die wel beseft dat Anderlecht zelf ook in de fout ging. "Daar moesten we meer druk zetten op de bal. We lieten te veel ruimte in de eerste helft. Ik denk dat dat in de tweede helft wel beter was, maar dat is te laat.

Psychologisch probleem, niet tactisch
Waar schuilt het probleem bij dit Anderlecht? Cobbaut haalt de psycholoog in zich naar boven. "Als we een tegendoelpunt krijgen, gaan de kopjes omlaag. Dat moet eruit. Het is niet omdat je 1-0 achter staat, dat je die wedstrijd niet meer kan winnen", zegt hij. 

Sommige supporters plaatsten ook kanttekeningen bij de tactische aanpak van interim-coach Karim Belhocine. Die wijzigde het systeem naar een 4-4-2. Daar lag het echter niet aan, vindt Cobbaut. "Nee, dat denk ik niet. Iedereen kent dat systeem. Iedereen stond ook op zijn positie, buiten Najar, maar dat was een noodoplossing. We waren gefocust om in zo'n systeem te spelen", zet hij Belhocine uit de wind.