Onder de VP loep: Arnesen, van furore bij PSV en Chelsea na drama bij HSV en PAOK

Onder de VP loep: Arnesen, van furore bij PSV en Chelsea na drama bij HSV en PAOK

20-12-2018 19:00
7

RSC Anderlecht heeft een nieuwe technisch directeur. De komende jaren wordt Frank Arnesen verantwoordelijk voor de transfers bij Anderlecht, maar wie is de Deen eigenlijk? VoetbalPrimeur.be zet de schijnwerpers op Arnesen.

Op 30 september 1959 zag Arnesen het levenslicht. Bij de jeugd van het Deense Fremad Amager speelde hij zich in de kijker van Ajax. Samen met Søren Lerby trok hij naar Amsterdam. In maart 1976 maakte Arnesen al zijn debuut voor Ajax 1. Na zes jaar en drie titels liet hij Nederland achter zich voor een avontuur bij Valencia.

Door blessureleed kon de technisch, fijne voetballer zich nooit doorzetten in Spanje. In 1983 rook Anderlecht zijn kans. In het tijdperk van Michel Verschueren kwam Arnesen voor een eerste keer naar Anderlecht. Met paars-wit veroverde hij één titel en verloor een Europese finale. Na drie seizoenen in het Astridpark trok de Deen richting PSV om daar zijn sportieve loopbaan af te sluiten. In totaal zou hij ook 52 keer spelen voor het Deense nationale elftal.

Van Romario tot Robben
In 1991 ruilde Arnesen zijn voetbalschoenen in voor een plaatsje langs het veld. Bij PSV mocht hij beginnen als assistent. Toen hij in 1993 een iets minder positief interview gaf over Hans Westerhof werd Arnesen door PSV op non-actief gezet. Opvallend, een dag later kreeg Westerhof zijn ontslag bij PSV. En in Eindhoven ging er een hele nieuwe wereld voor Arnesen open.

PSV zag in Arnesen de ideale manager. De Lampenclub kreeg meer dan gelijk. Onder meer Ronaldo, Jaap Stam, Ruud van Nisterlrooij en Arjen Robben kwamen tijdens het Arnesen-tijdperk naar het Philips Stadion. Ook Marc Degryse en Luc Nilis kwamen onder zijn bewind naar PSV. Arnesen wilde Nilis eerst niet halen. De technisch manager vond hem te blessuregevoelig. Uiteindelijk wist Aad de Mos Nilis toch bij PSV te brengen via de welbekende videotape. In 2004 verliet Arnesen PSV. In die tijd was PSV (tijdelijk) dé club van Nederland. Dat zou het ook trouwens nog even blijven na het vertrek van Arnesen.

Gevoelige overgang naar Chelsea
Bij Tottenham zou Arnesen niet lang blijven. Bij de Spiurs volgde de Deen David Pleat op. De bedoeling was dat de Deen de club helemaal ging hervormen. Hij moest onder meer de jeugdacademie verbeteren, het scoutingsapparaat aanpassen en transfers afronden. Ondanks zijn uitgebreide takkenpakket kon Arnesen de lokroep van Chelsea vijf maanden later niet weerstaan.

Bij Chelsea begon Arnesen als hoofd van de scouting, die op zoek moest gaan naar talent. De overstap van Tottenham naar Chelsea ging in Engeland over de lippen. Achter de rug om van de Spurs onderhandelde Roman Abramovich op een luxe jacht met Arnesen. Later kwamen beide clubs er toch uit. Chelsea betaalde circa zes miljoen euro om over de diensten van Arnesen te beschikken. Het was Piet de Visser, die Abramovich overtuigde om vol voor voor Arnesen te gaan. Gasten als Salomon Kalou, Florent Malouda en John Obi Mikel kwamen op aanraden van Arnesen naar Stamford Bridge.

Andere langetermijnvisie
Aan de samenwerking tussen Chelsea en Arnesen kwam er in 2010 een einde. Arnesen hoopte dat Chelsea zich meer ging richten op de jeugd. Terwijl Abramovich maar bleef investeren in grote namen om eindelijk de Champions League te winnen. De Rus slaagde uiteindelijk twee jaar later in zijn opzet. Terwijl Arnesen voor HSV koos.

Het Duitse avontuur werd geen succes. Arnesen besteedde bijna dertig miljoen euro aan transfers. Onder meer Rafael van der Vaart (dertien miljoen euro) keerde terug naar Hamburg, maar HSV kon geen Europees voetbal afdwingen. Arnesen kreeg kritiek op zijn transferbeleid. Hij en de club gingen uit elkaar. Officieel klonk het dat beide partijen een andere langetermijnvisie hadden. Met HSV ging het daarna van kwaad naar erger.

Metallist Kharkiv werd in februari 2014 de nieuwe werkgever van Arnesen. Lang bleef de Deen door politieke onrust niet in Oekraïne. Daarna probeerde Aresen het bij bij PAOK Saloniki. Na een paar maanden was dat avontuur ook weer gedaan. De keuzes van Arnesen pakte niet goed uit. Hij stelde de toen haast onervaren Igor Tudor aan als hoofdcoach. De boezemvriend van Ivan Leko kreeg PAOK amper aan het voetballen.

Gefaalde transfers
De transfers sloegen ook niet aan. Voor Garry Rodrigez betaalde de club een veelvoud dan wat het moest geven als het vroeger toe hapte. Bij de transfer van Robin Olsen van 1,2 miljoen euro was er dan weer ophef, omdat de makelaar van de doelman 500.000 euro ontving. In totaal gaf Arnesen twintig miljoen euro uit, maar gasten als Marin Leovac, Terry Antonis en Eric Sabo konden nooit overtuigen. Arnesen haalde trouwens ook Gojko Cimirot naar PAOK. Door blessureleed werd de huidig middenvelder van Standard destijds geremd bij de Grieken. Ook Dimitar Berbatov tekende in die periode bij PAOK, maar daar zat Arnesen voor niks tussen.

Na amper negen maanden was Arnesen alweer weg bij PAOK en keerde hij terug naar PSV. Daar zat hij het voorbije 1,5 jaar in de van de raad van commissarissen, waar hij de portefeuille voetbalzaken beheerde.

Nu begint hij bij Anderlecht aan een nieuwe rol. Bij paars-wit neemt hij (een deel van de) de rol van Luc Devroe over. Hij gaat fungeren als technisch directeur, hoe hij zijn werk moet gaan verdelen is door Anderlecht nog niet gecommuniceerd. Maar met Arnesen strikte Anderlecht wel iemand met ervaring op het hoogste niveau, die een neusje heeft voor talent.