Nieuw verhaal over matchfixing in België: Ik ben 100 procent zeker

Nieuw verhaal over matchfixing in België: "Ik ben 100 procent zeker"

20-12-2018 08:11
7

De voorbije weken en maanden werd er heel wat gespeculeerd over mogelijke matchfixing in ons land. Er was Operatie Propere Handen, maar ook de poging tot matchfixing in het vrouwenvoetbal. Ook in de jaren '90 zou er matchfixing geweest zijn in ons land.

Dat vertelt James Storme (75), de ex-speler van onder andere Gent en Standard. Hij lijkt ook het slachtoffer van matchfixing geweest te zijn toen hij trainer was van KV Oostende, in 1990. "We speelden een testmatch voor promotie tegen Harelbeke en die was omgekocht. 100 procent zeker", vertelt hij in Het Nieuwsblad.

"Drie dagen voor de match belde onze doelman Lycke mij op met de boodschap dat hij 500.000 frank (12.500 euro, red.) kreeg om een goal binnen te laten. Ik meldde het aan de bond, maar zei Lycke dat hij moest afspreken met de omkopers langs de autostrade. We zouden er foto's van nemen als bewijs. Helaas kregen de omkopers onderweg een accident", verklapt hij.

Ondanks dat ongeluk gelooft hij dat de matchfixing nog steeds doorging. "Onze verdediger Paul Sanders was lang geblesseerd geweest, maar wilde opeens spelen. Al in de eerste minuut gleed hij uit, Harelbeke scoorde en Sanders werd zogezegd geblesseerd vervangen. We verloren met 0-5", aldus Storme.