Zetterberg omschrijft nieuwe functie: Inzichten delen en moreel opkrikken

Zetterberg omschrijft nieuwe functie: "Inzichten delen en moreel opkrikken"

19-12-2018 13:16
2

Slechts enkele weken na de aanstelling van Pär Zetterberg zette RSC Anderlecht Hein Vanhaezebrouck aan de deur. Voor de Zweed verandert dat echter niets aan zijn (toekomstige) rol bij de club. Die licht hij zelf even toe.

"Ik ben gewoon een lid van de staf", blijft Zetterberg nuchter bij Sport/Voetbalmagazine. "De nieuwe trainer en zijn assistent zullen de trainingen leiden, ik zal toekijken en af en toe mijn inzichten delen. Het wordt ook mijn taak om de spelers raad te geven en een vertrouwensrelatie met hen op te zetten. Wat ze mij toevertrouwen, zal ik niet doorvertellen aan de trainer. Met die informatie kan ik wel aan de slag om de coach te helpen."

"Een trainer komt tijd tekort om zich met elke speler individueel bezig te houden. Op training kan hij pakweg met vijf spelers een praatje maken. Wat met die twintig andere? Mijn rol is om die jongens op te vangen. Om het moreel van de bankzitters op te krikken. Spelers appreciëren het als je tijd voor hen uittrekt", aldus de oud-middenvelder.

Geen hogere ambities
Zetterberg benadrukt graag dat hij niet aan de poten van de komende trainer wil zagen. "k heb een contract van onbepaalde duur, maar ik zal nooit overnemen. De opvolgers van Vanhaezebrouck mogen weten dat ik hun plaats niet wil innemen, dat ik er niet ben om hen stokken in de wielen te steken."

Dat is niet alleen van 'niet willen', maar ook van 'niet kunnen'. "Strikt genomen mag ik niet... Ik ben niet in het bezit van het UEFA Pro Licence-diploma om een team in eerste klasse te trainen",legt Zetterberg uit. "Ik ben nog twee stappen verwijderd van dat brevet en de toekomst zal uitwijzen of ik verder studeer. Maar nogmaals: ik ben niet van plan om nu of later een trainer die ontslagen wordt op te volgen."