Spelersvakbond verzet zich tegen Pro League: Clubs staan boven de wet

Spelersvakbond verzet zich tegen Pro League: "Clubs staan boven de wet"

19-12-2018 09:47
9

De Pro League wil met behulp van een expertenpanel het transfersysteem in ons land transparanter maken. Het maakt daarom gebruik van een ‘clearing house’. Alle 24 profclubs stemden in, maar het stuit op verzet van Sporta.

De spelersvakbond vindt het absoluut niet kunnen dat clubs beslissen over de belangen van de spelers. "De commissie die de voorstellen heeft gedaan, is absoluut niet onafhankelijk", geeft verantwoordelijke Dirk De Vos aan in Het Laatste Nieuws.

De man vindt het voorstel van Marc Coucke om spelers zelf hun makelaar te laten betalen belachelijk. "Stel: je bent een speler die het minimumloon verdient, maar je moet nog een percentage van je salaris afstaan aan je makelaar. De spelers dreigen de dupe te worden."

Boven de wet
Die bevoegdheid ligt volgens De Vos niet bij een orgaan als de Pro League. "Het voetbal stelt opnieuw zijn eigen regeltjes op en controleert de naleving ervan zelf. De clubs staan zo weer boven de wet. Het is aan de overheid om regels op te stellen. Zeker niet aan de clubs."