BBC kent details van Mourinho-ontslag: ontevreden groep en torenhoge afkoopsom

BBC kent details van Mourinho-ontslag: ontevreden groep en torenhoge afkoopsom

18-12-2018 23:34 Laatste update: 23:34
5

De BBC kent enkele details over het ontslag van José Mourinho bij Manchester United. De Portugees werd dinsdag op straat gezet door de club, twee dagen na de 3-1 nederlaag bij Liverpool in de Premier League.

Het gonst al maanden van de geruchten rond United, Mourinho en de spelersgroep. De BBC, doorgaans goed ingevoerd, weet dat spelers en stafleden niet blij waren na een 'teleurstellende' en 'ongemakkelijke' periode waarin jonge spelers zich niet ontwikkelden. De beslissing van United om Mourinho op straat te zetten is een langetermijnbeslissing. De directie vindt dat de club groter is dan welk individu dan ook en hoopt de sympathie van de buitenwacht terug te winnen met aantrekkelijk voetbal, schrijft de BBC.

Het is de bedoeling dat de opvolger van Mourinho United-bloed in zich heeft en de kernwaarden van de club begrijpt. Onder Mourinho werd er vaak defensief en afwachtend gespeeld en was het voetbal vaak niet prettig om naar te kijken. Dat moet veranderen, vindt de club.

De opvolger van Mourinho krijgt een director of football boven zich, die rapporteert aan voorzitter Ed Woodward. Mourinho werkte in zijn tijd bij The Red Devils nauw samen met Woodward, met wie hij regelmatig botste. Daar komt dus een lijn tussen. The Special One wilde graag zijn eigen structuur en verweet Woodward regelmatig gebrek aan daadkracht op de transfermarkt en stak zijn onvrede over transfers niet onder stoelen of banken.

Ontslagvergoeding
United heeft een hoge prijs moeten betalen voor het afkopen van het contract van Mourinho. Hij lag nog tot medio 2020 vast op Old Trafford. De BBC weet dat Mourinho minimaal twintig miljoen euro meekrijgt van de club. Er wordt in de wandelgangen zelfs gespeculeerd dat Mourinho tegenover de media expres kritisch was op zijn club en de boel bewust saboteerde zodat hij sneller ontslagen zou worden en de afkoopsom mee zou krijgen. 

United hoopt voor de wedstrijd tegen Cardiff City van komende zaterdag een interim-manager aan te stellen. Volgens de BBC gaat het niet om Michael Carrick of Nicky Butt, twee clubiconen. Een definitieve opvolger moet van buiten de club komen. 'Maar het wordt niet voormalig Arsenal-manager Arsène Wenger', aldus de Engelse omroep.