Coucke presenteert eerste maatregelen voor makelaars: 'Transparantie verzekeren'

Coucke presenteert eerste maatregelen voor makelaars: 'Transparantie verzekeren'

17-12-2018 18:38
3

Marc Coucke heeft maandagavond na de Algemene Vergadering van de Pro League de eerste nieuwe maatregelen gepresenteerd voor makelaars. De voorzitter van RSC Anderlecht sprak tegenover de pers van een 'primeur'.

"Na schitterend werk van het Expert Panel hebben de clubs unaniem de invoering van de volgende principes beslist", vertelde Coucke volgens Het Laatste Nieuws. Nadien nam Melchior Wathelet het woord en om te vertellen waar de Pro League het al over eens is.

Wie mag makelaar zijn?
"Het beste zou zijn om een statuut te hebben voor makelaars, zoals bij advocaten", aldus Wathelet. "Maar daar is een wetgever voor nodig. Tot dan willen we dat ze geregistreerd zijn. Clubs mogen enkel met geregistreerde makelaars werken. Midden 2019 moet deze regel ingevoerd worden. We willen inschrijving in een soort van kruisbankpunt om transparantie te verzekeren. Sancties kunnen financieel zijn, maar bijvoorbeeld ook betrekking hebben op de licentie."

Wie betaalt de makelaar?
"Dat moeten de spelers zijn. Anders volgen er mogelijk sancties in verband met de licentie."

Clearing House
"Er komt een onafhankelijk clearing house. Daarin moeten de contracten met spelers, de transfersommen, etc. staan. Geen enkele transactie mag gebeuren zonder die te deponeren bij het clearing house. Die zal alles dan controleren", besloot Wathelet.

Lees ook: 'Voetbalbond ondervraagt Waasland-Beveren over mogelijke omkoping'