Moeten Belgische clubs de nieuwe Mertens niet hebben? Niet geleerd van fouten

Moeten Belgische clubs de nieuwe Mertens niet hebben? "Niet geleerd van fouten"

12-12-2018 17:10
4

Bij STVV fungeert Wim Declercq als academiemanager van STVV. Zijn taak is onder meer om talenten in het eerste elftal van STVV te krijgen. Volgens Declercq is er op vlak van jeugdwerking nog veel werk in België.

"Het valt heel erg op dat er resultaatgericht geselecteerd wordt. Dat komt door de manier waarop de elitejeugdcompetities tegenwoordig gemaakt zijn: twee reeksen van twaalf waarbij de eerste acht na Nieuwjaar onder elkaar Play-Off 1 spelen. De druk om daarbij te zijn, is groot. Dat gaat om prestige. Dus willen ze winnen, op korte termijn, en rekruteren ze op gestalte. Maar op lange termijn werkt dat averechts”, stelt Declercq in Sport/Voetbalmagazine.

"We gaan allemaal op de Grote Markt in Brussel staan om Dries Mertens te verheerlijken, maar we maken het de Driesjes van deze tijd moeilijker dan ooit. We leerden niets van zijn verhaal. En wat nog erger is: vroeger kon een Driesje uitwijken naar bescheiden profclubs in Nederland, maar nu is dat niet meer mogelijk door de hoge opleidingsvergoedingen die ze boven op het profcontract moeten betalen. Zo worden zulke jongens dus gebarreerd om prof te worden. Voorbeelden genoeg", aldus nog de academiemanager van STVV.