Ngonge had het lastig: “Veel jeugdtrainers wilden niet met hem werken”

Ngonge had het lastig: “Veel jeugdtrainers wilden niet met hem werken”

11-12-2018 20:42
10

Dinsdagavond speelt Club Brugge tegen Atlético Madrid. Bij Blauw-Zwart start Cyril Ngonge in de basis. Een mooie beloning voor het achttienjarige talent dat het niet altijd even eenvoudig had. Ngonge groeide immers op met ADHD.

In Het Laatste Nieuws praat vader Michel Ngonge over zijn zoon. “Waar we vroeger woonden, hadden we een klein voetbalveldje in de tuin. Met één doel. Cyril trapte de ene bal na de andere. (grijnst) En ik deed er alles aan opdat hij niet zou scoren. Hij werd zot. Járen aan een stuk smeekte hij om naar buiten te gaan, overtuigd dat hij dan wel zou scoren. (lacht) Hadden we op tijd en stond niet gezegd dat-ie moest gaan slapen, hij bleef wakker."

"Cyril heeft ADHD", bekent Michel. "Als kind was hij van 's ochtends tot 's avonds bijzonder energiek - knettergek word je als ouder. (mijmert) Eén jaar aan een stuk heeft hij Rilatine geslikt, maar dan hing hij daar in de zetel. Gedrogeerd. Als je vroeg hoe het was, antwoordde hij: 'het gaat'. We hadden er bij wijze van spreken geen contact meer mee. 't Deed pijn hem zo te zien."

Steun van trainer Vermant
Ngonge had in zijn jeugd niet de steun van iedereen. Gelukkig waren er wel een paar trainers die voor hem klaarstonden. "Veel jeugdtrainers wilden niet meer met Cyril werken, omdat hij zich niet kon concentreren. Zeker als hij de uitleg sneller dan de anderen snapte. Dan nam Cyril een bal en begon hij te jongleren. Sven Vermant, als coach van de U21, kon daar als één van de enige coaches mee om. Net als Sam Kamal, zijn techniektrainer."

Lees ook: OPSTELLING: Club Brugge speelt met Openda en Ngonge tegen Atlético Madrid