Wilmots over zijn favoriete Rode Duivel: Hij is het brein van de ploeg

Wilmots over zijn favoriete Rode Duivel: "Hij is het brein van de ploeg"

10-12-2018 21:00 Laatste update: 21:02
2

Marc Wilmots zit momenteel zonder werk, ook al heeft hij twee grote toernooien met de Rode Duivels op zijn palmares staan. In zijn periode bij de Rode Duivels was Axel Witsel zonder meer zijn verlengstuk op het veld.

Witsel slikte veel kritiek in die periode, maar dat was volgens Wilmots onterecht. "Ik had iemand nodig die het brein van de ploeg kon zijn. Hij is opgeleid als een nummer tien en ik had iemand nodig die erg intelligent is. Ik heb hem doen begrijpen dat –als hij het niveau van Barcelona wilde bereiken- hij op die positie het hoogste rendement zou halen. Dat is mijn visie. Anderen hebben een ander idee, maar de carrière van Axel is wel gunstig geëvolueerd", zegt hij bij Eleven Sports.

Wilmots vindt dat hij zijn gelijk heeft gehaald. "De manier waarop Witsel het invult, is uitzonderlijk. Het is grappig dat hij bij de nationale ploeg verweten wordt te weinig verticiaal te spelen. Zijn rol is daar gewoonweg anders. Bij Dortmund speelt hij meer verticaal. Wat hij nu presteert bij Dortmund, verbaast me in feite niet. Op de zes, op de acht of op de tie: hij haalt overal hetzelfde niveau."

Na enkele jaren kijkt Wilmots met weemoed terug aan zijn tijd als bondscoach. "We hebben vier jaar met alle spelers opgetrokken en hebben geweldige dingen beleefd. We hebben alle fases doorlopen, van de kwalificatie tot de kwartfinales. Er waren ook moeilijkere momenten, maar er is wederzijds respect. Ik heb zeven jaar bij de Belgische Voetbalbond gewerkt. Het is dus fijn om te zien hoe de spelers hun carrière verder uitbouwen. Als de carrières voorbij zijn en we later terugkijken, zullen we zeggen: het is allemaal niet slecht geweest."