Discutabele momenten bij Genk en Standard: 'Waarom VAR niet ingrijpt, een raadsel'

Discutabele momenten bij Genk en Standard: 'Waarom VAR niet ingrijpt, een raadsel'

10-12-2018 13:30
1

Serge Gumienny vindt dat Standard Luik in het uitduel met STVV (1-1) een strafschop is ontnomen. De oud-scheidsrechter begrijpt niet dat de VAR niet heeft ingegrepen. Dat de VAR dat wel deed bij KRC Genk – Kortrijk (1-1) leidt dan weer tot verbazing.

"Ik was zelf op STVV - Standard en dacht op het moment dat Boli kwam inglijden bij Vanheusden dat het geen overtreding was. Bekijk je de fase nadien op beelden, dan kan je niet anders dan concluderen dat Standard daar een penalty had verdiend", stelt Gumienny in het Belang van Limburg. "Boli raakt de bal totaal niet, wel de tegenstander."

"Waarom de VAR daar niet ingrijpt, is mij een raadsel", vervolgt de voormalig toparbiter. "Je hoort dan opperen dat Vanheusden het te veel opzocht, maar daar ben ik het niet mee eens. Het was niet zo dat hij in de tackle liep. Hij wachtte af en keek wat de STVV-speler ging doen. Gewoon strafschop."

Genk claimde tegen Kortrijk een strafschop na hands van Bennard Kumordzi, maar Gumienny vindt het een aangeschoten bal. "Geen sprake van clear error, toch riep de VAR scheidsrechter Wesley Alen naar het beeldscherm. Die vond het geen strafschop. Hetgeen aangeeft hoe je zelfs met behulp van beelden nog met interpretatie zit", aldus de ex-arbiter, die het moment bij STVV wel een clear error noemt.

"Het is dan toch het stukje verschil in persoonlijkheid die bepaalt welke videoref ingrijpt. De charme van de VAR, zeker?", aldus Gumienny. "Een ander voorbeeld daarvan is een fase in Anderlecht-Charleroi. Dimata maakte zich heel breed en raakte de bal met de hand. Strafschop voor mij. Waar was de VAR als je dit vergelijkt met de fase in Genk?"