WatAls iedereen acht punten pakt? Dan overwintert Genk niet

WatAls iedereen acht punten pakt? Dan overwintert Genk niet

13-12-2018 09:40 Laatste update: 30-11-2018 11:36
7

Met Club Brugge heeft ons land alvast één ploeg bij de laatste 32 deelnemers van de Europa League. KRC Genk kan de Belgische landskampioen vergezellen, maar hoe? De scenario's op een rij.

Genk had zich op de vorige speeldag al kunnen plaatsen voor de volgende ronde, maar gaf een 0-2 voorsprong weg tegen Malmö. Ondanks het gelijkspel voert Genk groep I aan, maar is het nog lang niet zeker van kwalificatie. De Limburgers hebben een lot wel nog in eigen handen.

De huidige stand van zaken in groep I
1. Genk – 8 punten
2. Besiktas – 7 punten
3. Malmö – 6 punten
4. Sarpsborg – 5 punten

Op de slotspeeldag komt Sarpsborg 08 over de vloer in de Luminus Arena. Aan de Noren heeft Genk alleen geen goede herinneringen. De enige Europese match, die Genk dit jaar verloor, was tegen Sarpsborg. In België moeten de Noren het zonder kunstgras stellen.

Als Genk wint of een punt pakt tegen Sarpsborg, overwintert het. Bij een nederlaag is Genk uitgeschakeld.

Waarom?
Indien Sarpsborg wint, klimt het over KRC Genk. De Noren hebben het dan beter gedaan in de onderlinge resultaten. Als er in de andere match een winnaar is, springt die ook over Genk. Besiktas komt dan op tien punten of Malmö op negen punten. Eén van die twee ploegen wint dan ook de groep.

Bij een gelijkspel in Besiktas – Malmö onstaat er een blad-steen-schaar-situatie in de groep. Genk, Besiktas en Sarpsborg komen dan op acht punten te staan. Genk haalde een beter resultaat tegen Besiktas. Besiktas haalde een beter resultaat tegen Sarpsborg en Sarpsborg haalde een beter resultaat tegen Genk.

Voor Sarpsborg en Besiktas betekent dat goed nieuws. De UEFA kijkt dan naar de onderlinge resultaten tussen de drie ploegen. Met andere woorden de matchen en de punten tegen Malmö vallen in dit geval weg. Genk pakte (bij een nieuwe nederlaag tegen de Noren) Sarpsborg en Besiktas amper vier op twaalf. Besiktas (gelijk tegen Genk, twee keer winst tegen Sarpsborg) haalde in de onderlinge duels zeven punten. Terwijl Sarpsborg er zes pakte (twee keer winst tegen Genk).

Conclusie
Genk heeft minstens een punt nodig tegen Sarpsborg om te overwinteren.

Lees ookCoëfficiënt: Belgische teams verliezen niet in Europa en doen zo een goede zaak