Opmerkelijk statement KBVB: '50.000 euro voor jeugdspelers om match te vervalsen'

Opmerkelijk statement KBVB: '50.000 euro voor jeugdspelers om match te vervalsen'

28-11-2018 13:28
10

Er heerst heel wat commotie over mogelijke matchfixing in het Belgisch profvoetbal. Zo worden bestuurders van KV Mechelen en Waasland-Beveren ervan verdacht hun rol gespeeld te hebben in mogelijke matchfixing. Maar ook in de lagere regionen van het Belgisch (vrouwen)voetbal is er sprake van matchfixing.

In het Vlaams parlement kwam Thibault De Gendt, Integrity Officer bij de KBVB, met een bijzonder opmerkelijke bekentenis. Zo gaf hij aan dat drie jeugdspelers van de Belgische nationale vrouwenploeg enkele maanden geleden benaderd werden om een wedstrijd te vervalsen. De meisjes in kwestie waren amper vijftien jaar oud.

"Enkele maanden geleden nam onze nationale U16-ploeg bij de vrouwen deel aan een kwalificatietoernooi en daar kregen drie speelsters een bedrag aangeboden om de match te vervalsen", citeert Het Laatste Nieuws De Gendt.

Matchfixing op alle niveaus
Hij kwam meteen met meer details "Een Turkse man bood de meisjes 50.000 dollar als ze de match zouden fixen. Gelukkig hebben zij dat onmiddellijk gemeld bij iemand van de bond die mee was. Die heeft vervolgens de UEFA en FIFA ingelicht, en ook het federaal parket werd op de hoogte gesteld. Het onderzoek loopt nog", gaf De Gendt aan.

Voor hem toont het aan dat matchfixing op alle niveaus van het voetbal zit. "Zelfs 15-jarige meisjes worden dus benaderd. Het bewijst dat we al van zeer jong de spelers moeten waarschuwen en informeren", klinkt het.