Ontstekingsremmers populair op het WK: “Bij Rode Duivels op verantwoorde manier”

Ontstekingsremmers populair op het WK: “Bij Rode Duivels op verantwoorde manier”

21-11-2018 23:25

Topvoetbal vraagt veel van een mens. Daarom nemen spelers regelmatig 'een pilletje'. Tijdens het afgelopen WK waren ontstekingsremmers erg populair. Ook bij de Rode Duivels werd er wat gebruikt, maar volgens bondsdokter Kris Van Crombrugge gebeurde dat op een verantwoorde manier.

Het Nieuwsblad pakte uit met cijfers van het afgelopen WK. In Rusland hadden gemiddeld 11 van de 46 spelers (basisspelers en bankzitters) voor in de laatste drie dagen voor een match een ontstekingsremmer genomen. In vergelijking met het vorige WK was dat wat minder, maar werd het dan weer gecompenseerd door de inname van het aantal pijnstillers.

Hoe verder in het toernooi, hoe vaker spelers teruggrepen naar een pijnstiller. Bij de Rode Duivels was dat niet anders. “NSAID's en pijnstillers worden op een verantwoorde manier genomen” stelt Van Crombrugge in Het Nieuwsblad. “Wij proberen dat zo minimaal mogelijk toe te dienen, omdat we de schadelijke effecten kennen. Met kinetechnieken kan je ontstekingen ook onderdrukken. Maar zeker bij spelers op leeftijd zijn de gewrichten en de aanhechting gevoeliger.”

Niveau halen
Volgens Van Crombrugge zijn de cijfers niet vreemd. "Je hebt nu eenmaal spelers die met pijn hun niveau niet halen. Met ontstekingsremmers kunnen spelers hun carrière op het hoogste niveau wat verlengen. Maar omdat dit het maagzuur verstoort, geven we er doorgaans ook een maagbeschermer bij."