PSG-jeugdtrainer pioniert met 2-7-2-formatie: 'Keeper is een middenvelder'

PSG-jeugdtrainer pioniert met 2-7-2-formatie: 'Keeper is een middenvelder'

21-11-2018 23:08
6

Thiago Motta (36) beëindigde afgelopen zomer zijn actieve carrière en ging aan de slag als trainer van Paris Saint-Germain O19. Met het hoogste jeugdelftal van de Franse grootmacht blijkt hij onorthodoxe tactieken niet te schuwen.

Motta heeft een groot doel: het voetbal revolutionaliseren. Hij is van plan om PSG O19 op korte termijn in een 2-7-2-formatie te laten spelen. "Mijn idee is altijd om aanvallend te spelen", legt Motta uit aan La Gazzetta dello Sport. "Ik wil een compact team zien, dat wedstrijden controleert, hoog druk zet en veel beweegt met en zonder bal."

"De speler die de bal heeft moet altijd drie of vier oplossingen kunnen vinden, terwijl er twee teamgenoten bij hem in de buurt moeten staan", vervolgt hij. "Het is moeilijk om simpel te voetballen, maar je kunt er wel voor zorgen dat je de basis - balcontrole, passen en vrijlopen - beheerst. Persoonlijk hou ik niet van systemen, want het zegt niets. Een team kan superaanvallend spelen in een 5-3-2 en verdedigend in een 4-3-3."

De oud-middenvelder, die interlands speelde voor zowel Brazilië als Italië en het shirt van FC Barcelona, Internazionale en PSG droeg, wil pionieren met een 2-7-2-formatie, al is dat op papier één man te veel. Motta: "Nee, de keeper telt als één van de zeven middenvelders. Voor mij is de aanvaller de eerste verdediger en de keeper de eerste aanvaller."