Nieuwe regel vanaf 1 januari: ref in vraag stellen levert fikse boete op

Nieuwe regel vanaf 1 januari: ref in vraag stellen levert fikse boete op

19-11-2018 20:45
24

Na de heisa rond Operatie Propere Handen hebben ook de Belgische refs het niet makkelijk. De Pro League wil hen in bescherming nemen en stelde een intern reglement op. Wie dat breekt, krijgt een boete.

In dat reglement staat er dat bestuursleden, stafleden en spelers van alle profclubs respectvol moeten omgaan met de refs. Bij een eerste overtreding daarop volgt er een boete van 5.000 euro. Wie meerdere keren tegen de lamp loopt moet zelfs 10.000 euro betalen. Dat geld gaat integraal naar de arbitrage.

De Pro League heeft hierover een kort persbericht gedeeld. "De Pro League stelt vast dat bepaalde opmerkingen van bestuurders, stafleden en spelers het positieve imago van de Pro League en haar clubs op een negatieve manier aantasten, meer bepaald wanneer zij het respect dat het scheidsrechterskorps verdient ernstig aantasten", staat te lezen op Sporza. 

Het reglement heeft voornamelijk betrekking op reacties in de media. De onpartijdigheid en integriteit van de ref in vraag stellen wordt nu bestraft. Er wordt daarvoor ook een commissie in het leven geroepen, met daarin een voormalige speler, een ex-bestuurslid en een ex-ref.