Brexit pakt heel gunstig uit voor België: 'Strooptocht naar toptalent eindigt'

Brexit pakt heel gunstig uit voor België: 'Strooptocht naar toptalent eindigt'

Gepubliceerd: donderdag 15 november 2018 om 21:45do 15-11-2018 om 21:45

De Brexit kan de Premier League 'in de as leggen', maar lijkt héél gunstig uit te pakken voor 'kleinere landen' in Europa. Dat concludeert het Algemeen Dagblad. De onderhandelingen over het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie zijn in volle gang.

'De strooptocht naar toptalent in opleidingen van clubs als Ajax en Feyenoord stopt in elk geval', schrijft het AD, de situatie bekijkt vanuit Nederlands oogpunt. Maar wat voor Nederland telt, telt ook voor ons land. 'Als lid van de EU ontsnapt de Premier League aan de FIFA-regel die verbiedt spelers tussen de 16 en 18 jaar aan te trekken. Zelfs al komt premier Theresa May tot een akkoord met Brussel, dan eindigt dit privilege op 29 maart 2019.' Veel Nederlandse talenten, onder wie de huidige internationals Nathan Aké en Patrick van Aanholt, staken als tiener de Noordzee over.

Eigen talent eerst
Hoewel de Engelse voetbalbond FA en de Premier League aan een voorstel werken om de schade te beperken, worden de regels voor zogeheten homegrown-spelers strikter. Nu tellen spelers die voor hun 21ste drie jaar in Engeland hebben gezeten nog mee, maar die leeftijdsgrens wordt vermoedelijk teruggeschroefd naar 18. Die verandering moet de ontwikkeling van Engels talent een boost geven.

Maar het AD voorziet meer problemen voor de Premier League en rept zelfs van 'een donderwolk' en mogelijke 'ineenstorting' van werelds grootste competitie. 'Als Groot-Brittannië niet bij de Europese Unie hoorde, hadden misfits als Mahrez, N'Golo Kanté en Robert Huth nooit het shirt van Leicester City gedragen', aldus de krant, die wijst op het feit dat ze niet zouden voldoen aan de strenge eisen voor niet-EU-spelers.

Geen werkvergunning
'Van de 1022 Europeanen die tussen 1992 en de zomer van 2018 in deze competitie speelden, zouden 591 van hen onder de huidige regelgeving geen werkvergunning hebben gekregen. Uitgaande van een harde breuk met de EU in maart 2019 dreigt, zonder drastische ingrepen, een ramp', aldus het AD. 'Zonder koerswijziging verliest de Engelse hoogste divisie zijn concurrentiepositie ten opzichte van topcompetities als de Bundesliga en de Primera Divisíon.'

Zoals gemeld werken de FA en de Premier League dus wel aan een voorstel om dit te voorkomen. The Times berichtte daar dinsdag al over.

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws