De elf slechtste transfers van de heenronde: topclubs prutsen erop los

De elf slechtste transfers van de heenronde: topclubs prutsen erop los

15-11-2018 12:00
14

VoetbalPrimeur.be stelde woensdag een elftal van de 11 beste aankopen samen. Er werd echter ook weer een tientallen spelers aangetrokken, die niets blijken toe te voegen. Uit deze grote groep floptransfers is het volgende gezelschap ontstaan. Met name de topclubs komen er erg slecht vanaf. 

Het vinden van een nieuwe keeper had voor Club Brugge de hoogste prioriteit. Karlo Letica moest een einde maken aan de keeperscrisis en de landskampioen had drie miljoen euro over voor het Kroatische talent. Aanvankelijk leek de 21-jarige Letica de oplossing te zijn, maar zijn prestaties werden werd de week minder. Een blunder tegen Sint-Truiden (2-2) bleek de druppel, want Ivan Leko gaf nadien Ethan Horvath een nieuwe kans. Zolang Horvath het goed blijft doen, zien we Letica niet meer terug onder de lat. 

Verspilde miljoenen
Michel Louwagie, manager van KAA Gent, zit er steeds vaker naast met zijn aankopen. Gent is een handelshuis geworden met 45 nieuwkomers en 59 vertrekkers in de laatste 2 jaar. Zo betaalden de Buffalo's drie miljoen euro voor de Franse rechtsback Arnaud Souquet (26), die het vertrek van Thomas Foket moest doen vergeten. Louwagie spendeerde nog eens drie miljoen aan centrumverdediger Igor Plastun (28), een Oekraïner die overkwam van het Bulgaarse Ludogorets. Zowel Souquet als Plastun vallen echter tegen. De defensie is een gatenkaas getuige de 28 tegengoals, wat meer is dan hekkensluiter Lokeren (25). Voor zes miljoen mag je toch verwachten dat je kwaliteit in huis haalt.

Anderlecht leek met Bubacarr Sanneh ook zeer zeker van haar zaak. Aangezien de nood tijdens de laatste dagen van de transfermercato enorm hoog was, maakte paars-wit uiteindelijk liefst acht miljoen euro over aan het Deense FC Midtjylland. De 24-jarige Sanneh werd daarmee de op één na duurste aankoop in de clubgeschiedenis. Vanaf het begin werden vraagtekens gezet bij de enorme som en na 14 optredens voor de Brusselaars zijn de twijfels enkel toegenomen. De Gambiaan weet geen leiding te geven aan de defensie en voetballend is het ook matig. Marc Coucke en Luc Devroe hoopten flinke winst te maken op Sanneh, maar dat gaat een heel moeilijk verhaal worden.

Laurens De Bock maakt de viermansdefensie compleet. De Bock hoopte bij KV Oostende zijn carrière een nieuwe impuls te geven, nadat de keuze voor de Engelse tweedeklasser Leeds United een fout bleek. Gert Verheyen is nog niet overtuigd, waardoor de coach slechts vijf keer een beroep deed op de voormalige Bruggeling. Beide partijen zullen meer hebben verwacht van hun samenwerking.

Wegkwijnende talenten
Er bestaan geen twijfel over dat de 22-jarige middenvelder Soyfan Amrabat en Omar Govea over het nodige talent beschikken. Amrabat speelde al zeven interlands voor Marokko, terwijl Govea al drie keer de eer had om voor Mexico uit te komen. Hun loopbanen kennen momenteel helaas een serieuze dip. Amrabat wilde vanwege een gebrek aan speeltijd zo snel mogelijk weg bij het Nederlandse Feyenoord en dacht bij Club Brugge weer tot bloei te komen. Het tegendeel is waar. Meer dan vijf invalbeurten (54 minuten) en een basisplek in de bekerblamage tegen Deinze zat er tot op heden niet in. Amrabat viel zelfs al eens buiten de selectie. Pijnlijk voor een aankoop van 2,5 miljoen euro.

Govea weet sinds dit seizoen maar al te goed hoe de tribunes er in Jupiler Pro League uitzien. Vorig seizoen blonk de huurling van FC Porto nog uit bij Royal Excel Moeskroen, waardoor de uitleenbeurt aan Royal Antwerp FC een logische stap voorwaarts leek. Sinds een dramatisch debuut op de tweede speeldag heeft Laszlo Bölöni hem al resoluut naar het tweede plan verwezen. Govea kreeg rood tegen Cercle Brugge, waarna hij het merendeel van de duels buiten de wedstrijdkern werd gelaten. De optie tot koop kan nu al de prullenbak in.

Verkeerde inschattingen
Clubs maken verkeerde inschattingen, waarbij de ene fail groter dan de ander is. Luc Devroe zal later nog vaak terugdenken aan Kristal Abazaj, nu hij door Coucke aan de kant wordt geschoven voor Michael Verschueren. Abazaj was de tweede aankoop van Devroe en achteraf blijkt dat Devroe vanaf het begin de verkeerde keuzes maakte. Devroe dacht met de 22-jarige flankspeler in Albanië een ruwe diamant te hebben ontdekt. Halverwege de reguliere competitie is het aantal speelminuten allezeggend: 0. Vanhaezebrouck ziet het totaal niet in hem zitten, terwijl hij zelfs bij de beloften niet tot de beteren behoort.

Uit dit lijstje blijkt dat ook Vincent Mannaert er regelmatig naast zit met zijn gevoel. Mannaert besloot het transferrecord te breken voor Kaveh Rezaei, die indruk maakte bij Charleroi (45 duels, 19 goals). Vijf miljoen euro is veel geld voor een Belgische club, maar Club Brugge nam de gok. De stap van de subtop naar de top blijkt andermaal groot te zijn. Rezaei heeft zich nog geen meerwaarde getoond met 1 goaltje in 9 optredens. Zeker van een basisplaats is hij ook niet en het is de vraag of de Iraniër zijn transfersom ooit nog waar kan maken.

Mamadou Sylla is dat alvast niet gelukt. Gent had in de zomer van 2017 liefst vier miljoen euro voor hem over, waar hij nu niet eens de helft meer waard is. Zulte Waregem zal spijt hebben dat ze Sylla hebben gehuurd, want één treffer in negen competitieduels is simpelweg onvoldoende. Sylla viel ondertussen meer op door een harde fout op Collins Fai, die hem op rood en twee speeldagen schorsing kwam te staan. Sylla lijkt ons niet de man die Zulte Waregem uit de onderste regionen gaat helpen.

Mislukte comeback
Toen Orlando Sa zich deze zomer aanbood bij Standard, sloten de Rouches hun voormalige publiekslieveling maar al te graag weer in de armen. Sa is echter onherkenbaar na zijn korte verblijf in China. Sinds zijn rentree kwam hij vijftien keer in actie (alle competities), waarbij hij amper eenmaal de netten deed trillen. Allesbehalve de garantie voor goals die hij was. Renaud Emond is duidelijk de eerste keus, terwijl de weer fitte Obbi Oulare zijn kans gaat krijgen. Daarnaast zou Standard nog speuren naar een extra spits. Terugkeren naar je ex pakt ook voor Sa niet uit.