Top 11 beste transfers van de heenronde: bekende namen en nieuwe pareltjes

Top 11 beste transfers van de heenronde: bekende namen en nieuwe pareltjes

14-11-2018 10:30
4

Tijdens de zomermercato waren de 16 clubs uit de Jupiler Pro League samen goed voor liefst 267 inkomende transfers. VoetbalPrimeur.be nam deze onder de loep en stelde halverwege de reguliere competitie een elftal van de meest geslaagde transfers samen.

Lees ook: JPL Top 11 van de heenronde: Elftal kleurt blauw, Genk de absolute hofleverancier

Luc Devroe lijkt al na een transferperiode een stap opzij te moeten zetten bij Anderlecht. Het merendeel van zijn aankopen blijkt dan ook niet het gewenste niveau voor paars-wit te hebben. Thomas Didillon mag wel een geslaagde aanwinst genoemd worden. De 22-jarige doelman werd voor 2,2 miljoen euro overgenomen van FC Metz en toont zich een betrouwbare sluitpost. Didillon zou wel eens jaren de vaste man onder de lat kunnen worden.

Goede scouting
Er werden de voorbije zomer weer heel wat slechte verdediger naar onze competitie gehaald, maar gelukkig zitten er ook veelbelovende spelers tussen. Brendan Hines-Ike is daar één van. KV Kortrijk maakte 600.000 over aan het Zweedse Örebro SK om de multifunctionele Amerikaan over te nemen. De 23-jarige Hines-Ike kan zowel centraal als rechts uit de voeten. Hines-Ike was in twaalf optredens goed voor drie assists en is een aanwinst voor Kortrijk. Simen Jukleröd is dan weer van toegevoegde waarde voor Royal Antwerp FC. The Great Old betaalde een paar ton voor de 24-jarige Noor, die nog geen minuut miste. Logisch, gezien hij al vijf assists gaf. De linksback zal een absoluut koopje blijken. Jukleröd haalde ook al onze Top 11 van de heenronde.

Aleksandar Vukotic en Jhon Lucumi vormen het centrale duo in dit elftal. Waasland-Beveren haalt na elk seizoen een hele lading nieuwe gezichten binnen en slechts een enkeling blijkt van nut. De 325.00 euro die Waasland-Beveren aan Vukotic uitgaf, zijn in onze ogen goed gespendeerd. De Waaslanders hebben mede dankzij Vokutic de zaken verdedigend wel op orde. Er werden 22 tegengoals geslikt, waardoor er pas zes keer werd verloren. Dat is bijvoorbeeld even zo vaak als KAA Gent.

Racing Genk ging op zoek naar een vervanger voor Omar Colley en ontdekte Lucumi bij het Colombiaanse Deportivo Cali. De scouts van Genk bewezen andermaal formidabel werk te leveren, want de 20-jarige krachtpatser is duidelijk een groot talent. Genk betaalde slechts 2,5 miljoen euro en gaat met zekerheid flinke winst maken. Lucumi speelde vanwege een aanpassingsperiode en een blessure nog niet alles, maar als hij eenmaal een vaste plaats heeft, worden de Limburgers zo mogelijk nog sterker.

Twee bekende namen en een revelatie
Mats Rits degradeerde met KV Mechelen, maar kon dankzij Club Brugge toch op het hoogste niveau actief blijven. Rits leek voor de breedte te zijn gehaald, maar greep door afwezigheid van Marvelous Nakamba vanaf de eerste dag zijn kans. Rits kreeg in 14 van de 15 competieduels een basisplaats van Ivan Leko en betaalde dat vertrouwen terug. Ook in de Champions League pikt hij aan bij het niveau van de landskampioen. Kortom, een uitstekende investering van 1,5 miljoen euro.

Club Brugge nam aan de andere kant na zeven jaar afscheid van Lior Refaelov, die op zijn 32e aantoont nog niet versleten te zijn. Antwerp deed een gouden zet door de Israelische spelmaker gratis binnen te halen. Refaelov laat de ploeg beter voetballen en maakte zelfs al vier treffers in tien optredens. De derde plaats van Antwerp komt deels op zijn conto. Net als de magnifieke vijfde plaats van Sint-Truiden toegeschreven kan worden aan Daichi Kamada. De indrukwekkende cijfers van de 22-jarige Japanner: 9 duels, 8 goals. Kamada, die wordt gehuurd van Eintracht Frankfurt, kan zomaar uitgroeien tot dé revelatie van dit seizoen.

Trefzekere aankopen
Sportief is Stallone Limbombe er voorlopig niet op vooruit gegaan door Antwerp te verruilen voor AA Gent. Ondanks een moeizame band met de vertrokken Yves Vanderhaeghe staat de teller na de heenronde wel op vier treffers en zeven assists. Een goed rendement. Alleen Hans Vanaken, Landry Dimata en Ruslan Malinovskyi waren tot op heden bij meer goals betrokken. Het vertrek van Samuel Kalu is zo goed opgevangen, zeker als je bedenkt dat Limbombe geen euro heeft gekost.

Limbombe's jongere broer Anthony koos na een sterk seizoen verrassend voor het Franse Nantes. Club Brugge trok de onbekende Nederlander Arnaut Danjuma aan als zijn vervanger. De transfer deed de nodige wenkbrauwen fronsen, want de 21-jarige Danjuma werd overgenomen van de Nederlandse tweedeklasser NEC Nijmegen. Danjuma nam echter al heel snel alle twijfels weg met zijn dribbels, acties en goals (4 goals, 3 assists). Een transfersom van 1 miljoen euro is niks voor een speler, die drie maanden na zijn aankomst al debuteerde voor het Nederlands elftal. Danjuma scoorde zelfs tegen de Rode Duivels (1-1).

Als er over goals worden gesproken, moet er in dit gezelschap een plaats worden ingeruimd voor Landry Dimata. Anderlecht mag blij zijn met zijn tien treffers, want anders het er waarschijnlijk nog slechter uitgezien voor de Brusselaars. Voetballend heeft Dimata werk aan de winkel, maar een neusje voor de goal heeft de huurling van VfL Wolfsburg zeker. In dit moeilijke seizoen kan hij Anderlecht uit de brand helpen. Misschien zit er als bonus de topschutterstitel in.