Chelsea leert Hazard WOI-historie: Ik ben verrast, dat verhaal kende ik niet

Chelsea leert Hazard WOI-historie: "Ik ben verrast, dat verhaal kende ik niet"

11-11-2018 11:24

Zondag 11 november 2018 staat vanzelfsprekend volledig in het teken van de 'Groote Oorlog'. Exact honderd jaar geleden werd de Wapenstilstand ondertekend die een einde maakte aan de eerste oorlog op wereldschaal. Chelsea FC herdenkt dat met een uitvoerig artikel op de eigen website.

Terwijl Engelse soldaten hun leven gaven 'in Flanders fields', probeerde ook de Londense topclub een steentje bij te dragen. Zo ving Chelsea heel wat Belgische vluchtelingen op in de oorlogsjaren. Om dat te gedenken, bracht de club Eden Hazard in contact met Julie, een vrouw met Belgische roots wiens grootouders geholpen werden door The Blues.

"Ik was een beetje verrast, ook al ligt België niet ver van Engeland. Ik kende het verhaal niet", geeft Hazard toe. "Ik weet dat heel wat Franse mensen naar Engeland kwamen, maar Belgen verhuisden eerder naar Nederland of Frankrijk. Het is altijd goed om dingen bij te leren over je land, dat is erg interessant."

Cultureel erfgoed
"Het was geweldig om Julie te ontmoeten, omdat ze me vertelde wat er gebeurd is met haar familie en over onderzoek voeren naar je voorouders. Ik denk niet dat ik familieleden heb die in Engeland leefden destijds. Natuurlijk herinner ik me mijn groodouders, maar zelfs de generaties daarvoor woonden allemaal in België."

"Over Wereldoorlog I kan je alles leren wanneer je naar school gaat in België", aldus Hazard, die zelf echter een deel van zijn onderwijs in Frankrijk volgde. "Ik vertrok uit België op een vroeg leeftijd, maar ook in Frankrijk is het een groot deel van de geschiedenis van het land. Wereldoorlog I, daar moet je wat over weten."