Gevoel heerst nu dat alles in Belgisch voetbal slecht is, maar dat is niet zo

"Gevoel heerst nu dat alles in Belgisch voetbal slecht is, maar dat is niet zo"

11-11-2018 10:02
1

Operatie 'Propere handen' doet het Belgische voetbal daveren op haar grondvesten. Alsof dat nog niet genoeg is, openden Duitse journalisten met de zogenaamde 'Football Leaks' de doos van Pandora. Ook daarin worden Belgische clubs vermeld. Toch is niet alles negatief, aldus Mehdi Bayat.

"Ik ben een voetbalmanager, een bestuurder van de Pro League en lid van de Belgische voetbalbond. En ik geniet van die momenten, want alles is zo slecht nog niet", legt de grote man van Sporting Charleroi uit bij RTBF. "Het gevoel is er nu dat alles in het Belgische voetbal slecht is, maar dat is niet het geval. De Pro League en de voetbalbond hebben de voorbije tijd enorme stappen gezet."

"We staan op een achtste plaats op de UEFA-coëfficiëntenlijst waarbij de landen voor ons economische grootmachten zijn. We zijn de eerste op de FIFA-ranking. Al die zaken vertellen me dat we nog niet zo’n slechte dingen doen hier in België", somt Bayat op.

Hervormingen?
Desondanks zorgt de fraudezaak natuurlijk voor flink wat opschudding. Wat kan de Pro League doen om die kwalijke reputatie terug om te keren? "Het is niet dat we hebben gewacht tot er iets zou gebeuren zoals nu om zaken te hervormen", aldus Bayat. "We zijn al enkele jaren bezig om stappen vooruit te zetten."

"Ik werk al lange tijd als vrijwilliger voor de bond en de Pro League - samen met anderen - en ik probeer elke dag veranderingen door te voeren. De licentiecommissie heeft al buitengewone zaken verwezenlijkt. Zo verleende ze steun voor de uitvoering van de ‘Financial Fair Play’ op het niveau van de UEFA. Dat zijn zaken die ook moeten verteld worden", besluit hij.