Heimwee slaat toe: Onder Vanden Stock is zoiets nooit voorgekomen

Heimwee slaat toe: "Onder Vanden Stock is zoiets nooit voorgekomen"

10-11-2018 18:45
8

Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat Roger Vanden Stock zijn plaats afstond aan Marc Coucke. De ex-voorzitter kreeg tijdens zijn bewind aardig wat kritiek, maar er is ook heimwee naar hem.

Onder meer Hugo Camps ziet in dat Vanden Stock ook zijn verdiensten had. "Er werd altijd wat lacherig gedaan over Roger Vanden Stock als preses van Anderlecht. Het rampseizoen van RSCA is nochtans onder zijn bewind niet voorgekomen. Ik begrijp de heimwee van de fans naar de zogenaamde fils à papa. Hij was inderdaad de zoon van zijn vader, maar door de jaren heen heeft deze ex-voorzitter eigen klemtonen gelegd in beleid en beeldvorming van de club", vertelt hij in Het Laatste Nieuws.

Dat is nu wel anders. "Vandaag is Anderlecht moeras. Marc Coucke mag dan zijn voorganger bij paars-wit met hautaine afstandelijkheid blijven begroeten, Roger was nooit een obstakel voor de grandeur van de historische club. Van Coucke weet ik het nog zo niet. Mannen die een sociaal bloedbad nodig hebben om leiderschap te vestigen, houden er antieke mores op na."

Anderlecht staat nu voor een belangrijke periode. "Anderlecht heeft er altijd een herkenbare stijl op nagehouden. Vandaag is niets meer herkenbaar, het voetbal niet, de mensen niet, de toekomst niet. Paars-wit had onder Meneer Roger ook slechte jaren, maar er was altijd nog de gecultiveerde glans van een rijk verleden. Aan die cultuur wordt niets meer gedaan, alles moet nu nieuw alsof Dolle Mina's in het Astridpark aan het bewind zijn. Hoe gekker, hoe liever."