'Tweedeklassers overwegen naar rechtbank te stappen na onthulling Football Leaks'

'Tweedeklassers overwegen naar rechtbank te stappen na onthulling Football Leaks'

09-11-2018 17:58
10

Oud-Heverlee Leuven en KVC Westerlo overwegen juridische stappen na de recente onhulling van Football Leaks. Daaruit blijkt dat de Israëlische spelersmakelaar Pini Zahavi daadwerkelijk de eigenaar was van Moeskroen. 

De Pro League liet toen begaan, en dat ligt gevoelig bij de ploegen die degradeerden naar 1B. "In januari 2017 bleek al dat Moeskroen de licentie in 2016 niet had mogen krijgen', verklaarde OHL aan De Standaard. "Moeskroen had een valse verklaring afgelegd over een lening van Goal Malta (de vennootschap van Pini Zahavi, red.) aan Latimer (de nieuwe eigenaars van Moeskroen, red.)."

"Om de licentie in 2017 te krijgen schold Goal Malta de lening kwijt. De KBVB keek de andere kant uit en Moeskroen is nooit gestraft voor zijn valse verklaring. Uit de mail van Pierre François blijkt dat de CEO van de Pro League al in september 2016, enkele maanden na de toekenning van de licentie van Moeskroen, wist dat Pini Zahavi nog steeds de touwtjes in handen had. Waarom werd er niet ingegrepen? We kunnen alleen maar hogere belangen vermoeden."

Frustratie bij Westerlo
Herman Wijnants, voorzitter van Westerlo, diende meermaals klacht in tegen de licentie van Moeskroen, maar dat haalde niets uit.  "En ik ben daar nog steeds gefrustreerd over", vertelde Wijnants aan De Standaard. "Wij mogen niet procederen tegen de KBVB, maar ook een zogenaamd onafhankelijk orgaan als het BAS hielp evenmin. Wat is de relevantie daar dan van?"

Volgende week is er overleg tussen alle benadeelde partijen. Lommel, OHL, Westerlo maar ook de rest van 1B (behalve KV Mechelen) gaan rond de tafel zitten om te beslissen met welk gezamenlijk standpunt ze naar buiten kunnen komen, maar juridische stappen behoren zeker tot de mogelijkheden.

Lees ook: 'Football Leaks' dropt bommetje over Moeskroen, CEO Pro League alweer in opspraak